Otvaranje Medijateke i predavanje Jona Wineta “Umjetnost i život u vrijeme krize: izvještaj iz srca Amerike”

15. 3. 2007.
19:00to21:00

Medijateka je prostor u kojem slobodno kolaju mediji, informacije i ljudi. U Medijateci su film, video i stručna literatura dostupni svakome: kao u čitaonici, samo bez članskih iskaznica. Svakodnevno od 18 do 21 sat u prostoru Molekule, Ivana Zajca 20/II na raspolaganju su knjige i časopisi o filmu, nekomercijalni filmovi i video-radovi hrvatskih i stranih autora: u javnoj domeni, izdani pod Creative Commons licencom i oni za koje Filmaktiv ima pravo na prikazivanje.

Velika posjećenost Liburnia film festivala, koji prikazuje nove dokumentarne i eksperimentalne filmove, izraz je potrebe publike ovog kraja za kvalitetnim nekomercijanim filmom. Medijateka je odgovor na tu potrebu ljubitelja i znalaca filma: filmovi i video radovi gledaju se individualno u visokokvalitetnom DVD formatu koji vjerno reproducira originalni zvuk i sliku. Osim pojedinačnog gledanja filma i videa na za to namijenjenim računalima, Medijateka će redovito organizirati i projekcije i gostovanja praćene predavanjem i diskusijom.

Prvi gost predavač kojim se otvara Medijateka umjetnik je Jon Winet, pročelnik odsjeka za intermedijalnost na Sveučilištu u Iowi, SAD. Predavanjem “Umjetnost i život u vrijeme krize: izvještaj iz srca Amerike” Jon Winet će predstaviti novomedijsku umjetnost u SAD-u i njen odnos sa društvom. “Proglašeno je vječno izvanredno stanje. U takvoj situaciji, mi kao umjetnici činimo velike napore da stvorimo radove koji promoviraju dijalog i civilnu uključenost.” Dok svijet slika ispunjava svaki kutak kulturnog života planete, umjetnik se suočava sa sve kompleksnijim okruženjem: internet-art, video, performance, instalacija… čine paletu intermedijske prakse. U svojem predavanju, Jon Winet će uz vlastita ostvarenja predstaviti i rad svojih suvremenika, kolega i studenata.

U trenutku kad se mala kina zatvaraju jer ne mogu okupiti deset ljudi, dok se istodobno otvaraju ogromne dvorane za tisuće gledatelja, Medijateka pruža ugodno ozračje i sigurno mjesto.

Organizacija: Filmaktiv
Partneri: Infoshop Škatula
Financirano sredstvima Ureda Grada Rijeke