Predavanje: Dizajn interakcija - definicija i praksa

29. 5. 2008.
20:00to22:00

Dizajn interakcija (eng. interaction design) jedna je od novih specijalizacija u području dizajna. Usko je povezana s područjem digitalnih medija, a odnosi se ne samo na proizvod, nego na oblikovanje načina na koji korisnici stupaju u interakciju (http://dizajn.hr/#90). Radi se o izrazito multidisciplinarnom području, koje osim nekoliko dizajnerskih specijalizacija (grafički, produkt, sučelja), uključuje znanja iz područja psihologije (kognitivni modeli, testiranje korisnika); sociologije (društvo); komunikologije (komunikacijski modeli); antropologije; računarstva, telekomunikacija i elektrotehnike (tehnologija); arhitekture (prostor); umjetnosti i drugih.
Predavanje će definirati dizajn interakcija kroz nekoliko različitih pristupa i predstaviti specifičnosti ovog područja dizajnerskog djelovanja. Zatim će se iz prakse voditelja radionica prikazati odabrani primjeri radova, objasniti dizajnerski proces i pristup koji je primarno usmjeren korisnicima i korisnicama.

Mr. sc. Ivica Mitrović je predavač na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija, Umjetničke akademije u Splitu. Posljednjih godina se bavi multidisciplinarnim istraživanjima u području novih medija, koji uključuju stručnjake iz sociologije, komunikologije i kognitivne psihologije, te radi na doktorskoj disertaciji iz područja interakcije čovjeka i računala. Konstantno djeluje na promoviranju nove specijalizacije u području dizajna, dizajna interakcija, u Hrvatskoj. Ima veliko iskustvo u organiziranju i vođenju multidisciplinarnih radionica koje zahtijevaju grupni rad i suradnju polaznica i polaznika.

Program su omogućili: Ministarstvo kulture RH, Grad Rijeka - odjel za kulturu, Nacionalana zaklada za razvoj civilnog društva