Prezentacija nagrade Zaklade ERSTE za socijalnu integraciju za 2009. godinu

18. 11. 2008.
17:30to18:30

Pozivamo vas u utorak, 18. studenog u 17:30 sati u klub Molekula (Delta 5, Rijeka), gdje će voditelj projekta pri Zakladi Erste, Dejan Petrović održati javnu prezentaciju projekta dodjele nagrade za socijalnu integraciju i information session.

Zahvaljujući velikom interesu društva, rok za prijavu projekata za Nagradu Zaklade Erste za socijalnu integraciju za 2009. u vrijednosti od 295 000€ produljen je do 1. prosinca 2008.
Kandidati mogu podnijeti svoje projekte na www.integrationaward.org. Aplikacijski obrazac se može preuzeti s Interneta, popuniti i podnijeti putem weba ili poslati izravno putem elektroničke pošte.
E-mail:  dejan.petrovic AT erstestiftung.org. U ponedeljak, 1. rujna, Zaklada ERSTE je objavila poziv za podnošenje prijava za projekte koji imaju za cilj socijalnu promjenu i stvaranje društva jednakih mogućnosti za sve. Neprofitne organizacije, državne uprave, udruge građana i privatne inicijative, vjerske zajednice i mediji u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori, Rumunjskoj, Srbiji i Sloveniji, mogu se prijaviti na natječaj kojim se dodjeljuju nagrade ukupne vrijednosti 295.000 EURA. Nagrada Zaklade ERSTE bit će uručene u lipnju 2009. godine.

Projekti se ocjenjuju na temelju njihove učinkovitosti i konkretne korisnosti za društvo. Tijekom procesa odabira, selekcijski odbor će sastaviti listu od 100 kandidata koji su ušli u uži izbor. Međunarodni žiri sastavljen od 16 stručnjaka će zatim ocijeniti užu listu i izabrati 60 finalista. U drugom krugu, žiri će odabrati deset pobjedničkih projekata i deset za počasne nagrade.

Svatko tko podupire socijalnu integraciju – shvaćenu tako da podrazumijeva sve aktivnosti koje imaju za cilj stvaranje stabilnog i pravednog društva, a obuhvaća i ugrožene osobe, skupine u nepovoljnom položaju i osobe s posebnim potrebama – ima pravo prijaviti se na natječaj za nagradu. Iako se društveno angažirano ponašanje može sasvim jednostavno pokazati, ono nije unaprijed pretpostavljeno: odnosi se na pomaganje drugima koji ne mogu pomoći sami sebi. Društvene i etničke manjine, osobe s invaliditetom i osobe s traumama, djeca i odrasli na marginama društva  – svi oni imaju koristi od takve posvećenosti.