Vizualna promatranja i digitalni sustavi - predavanje

23. 1. 2009.
20:00to21:30

Zeljko Blace ce 23. sijecnja u 20 sati odrzati predavanje “Vizualna promatranja i digitalni sustavi, prema pomaku percepcije i poticanju javnosti”

S nepredvidljivim prosirenjem globalne mrezne infrastrukture, te sveobuhvatnim iskustvom globalnih telekomunikacijskih i informacijskih sustava, pojavljuju se novi izazovi u sredistu suvremene digitalne
kulture - u proizvodnji, distribuciji i konzumaciji slike.

Shvacanje suvremene vizualne kulture vise nije moguce bez uvida u dinamike mreza, sto se odnosi na:

1) tehnicke i ekonomske uvjete pod kojima mreze funkcioniraju
2) mnogostrukosti stalno nastajucih novih socijalnih konteksta i okruzja, te
3) odnosa njihovih protagonista i
4) rezultirajucih tvorevina u medijskom prostoru.

U kulturi kojom dominiraju vizualni digitalni mediji, koji neprekidno ispreplicu simbole i (hiper)tekstove, nas doseg paznje i mogucnost promatranja finih, diskretnih i perifernih promjena se ubrzano smanjuje.
I dok zadubljenost u simuliranu, virtualnu, hibridnu i “prosirenu” stvarnost raste sa svakim novim pojedinim razvojem u polju kompjutorske grafike i tehnologija prikaza, rijetko se imamo priliku osvrnuti na promjene nasih sposobnosti da percipiramo/pratimo/analiziramo nasa dnevna analogna/fizicka/materijalna okruzja putem digitalnih sustava i usmjerimo u novim smjerovima.

Osim toga, na predavanju ce posjetitelji moci dobiti dobiti i informacije o www.JANvanEYCK.nl Akademiji i mogucnostima apliciranja za istrazivacke projekte u umjetnosti, dizajnu i teoriji.

Zeljko Blace je radio u Zagrebu u Multimedijalnom institutu (od 1999, ciji je jedan od suosnivaca) kao koordinator programa u net.kulturnom klubu MaMa i na medjunarodnim projektima. Izlagao je na medjunarodnim novo-medijskim dogadjajima. Prezentirao radove kao vizualni/medijski umjetnik, istrazivac i kustos. Organizirao je novomedijske medjunarodne konferencije, seminare i radionice. Kustos je izlozbi GenArt (2002), Silent Observers (2005 i 2007), afterMETAphores (2007), Creative clusters (2008) i db:ae -
database aesthetics (2008). Trenutno istrazuje percepciju i medijaciju javnog prostora na Jan van Eyck akademiji u Maastrichtu, Nizozemska.

Program su podržali Ministarstvo kulture RH i Grad Rijeka, Odjel za kulturu