Refleks - razgovor o izložbi Zločin i kazna

21. 2. 2009.
16:00to20:00

Razgovor o društvenom kontekstu i institucionalnom okviru umjetničkog stvaranja, dominantnom estetskom orkužju i percepciji izložbe Zločin i kazna od strane riječke kulturne javnosti. Izložba je postavljena u galeriji Kortil (otvorenje 20. veljače u 20 sati) i otvorena do 1. ožujka.

u 16 sati, prva sesija, moderator Predrag Pajdić

Predstavljanje umjetnika i njihovih radova. Predstavit će se umjetnici Dom Agius, Oreet Ashery, Barnaby Ashton Bullock, Milijana Babić, Tomislav Brajnović, Nemanja Cvijanović, Roberto Foddai, Daniel Holfeld, Cederic Lefebvre i Petra Reimann.

u 18 sati, druga sesija, moderator Davor Mišković

Refleks je novi projekt udruge Drugo more, a cilj mu je potaknuti kritičku refleksiju umjetničkog rada. U projektu se fokusiramo na umjetničke programe koji se održavaju u Rijeci i riječku umjetničku zajednicu, u namjeri da stvorimo dijalog između postojeće umjetničke javnosti i umjetničke produkcije. Pri tome nam je nevažno gdje je produkcija nastala, važno nam je samo razviti kritičke alate i potaknuti kritičku kulturu u samoj umjetničkoj javnosti. Naime, mišljenja smo da nam kronično nedostaje kritička refleksija što umjetnike ostavlja u beskrajnom prostoru značenja kojemu nedostaje referentni okvir, a publiku dovodi u situaciju da su joj sva umjetnička djela u istoj ravni radi neograničenog horizonta očekivanja. Ono što želimo postići projektom Refleks je sužavanje prostora interpretacije na smisleni i suvremeni okvir.