Adrijana Šuran - Univerzum - izložba

26. 2. 2009.
20:00

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe

Univerzum Adrijane Šuran

26.2.2009. u 20:00 sati u Molekuli, Delta 5.

izložba je otvorena do 5.3.2009.

Adrijana Šuran predstavlja nam se zanimljivom retrospektivnom izložbom Univerzum, radovima koji su nastali od 2005. do 2009. god. Svaka godina obilježena je specifičnim likovnim propitivanjem, pa tako možemo govoriti o 5 faza u njenom radu. Razliku u tih 5 faza karakterizira suptilna promjena, koja je ustvari nadogradnja stečenog iskustva; njen rad je kontinuiran i stoga ne postoje oscilacije. Vrlo promišljeno pristupa stvaralaštvu, vrlo strpljivo i meditativno upušta se u istraživanje boja i oblika, te njihovih granica.

Na početku intenzivno proučava titraj i gibanje boje kroz sitne mrlje, izražavajući se u pointilističkoj maniri. Pointilizam kao stalnu inspiraciju ne napušta ni u jednoj fazi, međutim nadograđuje ga ekspresionističkim linijama, te eksperimentira dalje ubacivanjem brzog nemirnog poteza, i ubacivanjem tkanine, ulazeći u područje akcionog slikarstva, odnosno assemblagea i tašizma, da bi se opet u drugom trenutku vratila pointilizmu, odnosno impresionističkoj ostavštini. Impresionizam je bio usmjeren na svjetlost, trenutak i titraj, što su također interesi autorice, iako sad ostvareni unutar okvira suvremenog izražavanja. Upravo s impresionizmom započinje s jedne strane eksperimentiranje koje, uz eklekticizam postaje obilježje cjelokupnog novijeg likovnog razvitka. Temperamentna improvizacija impresionista odbacuje sistematsko građenje slike, a u tehničkom pogledu napušta dotad ustaljene postupke kao što su sukcesivni namazi, lazure i slično, s njime prestaje tradicionalni slikarski izražaj. U djelima A. Šuran nailazimo na slično eksperimentiranje, no ovaj put bez figurativnog motiva.
U fazi Metafizike valova (2006.god.) probija vlastitu šablonu i ulazi u dublje strukture slikarstva, gdje bivamo uronjeni u svijet na granici između spoznajnog/shvatljivog i nespoznajnog/neshvatljivog, odnosno ljudskog i božanskog. Iste godine pokušava probiti okvire koristeći valovitu podlogu, naglašavajući ritam valovitog gibanja ne samo bojom i linijom već i valovitom strukturom plohe. Gledajući u njen rad, primjerice sliku Ljubičasta, dobijamo osjećaj da nas slika usisava, ili pak da sitne mrlje i točkice isijavaju svjetlost koja proširuje sliku izvan okvira, ukratko da slika raste, a mi se smanjujemo. U 2007. god. nailazimo na drugačiju situaciju, iako su tu još uvijek sitne točkice i mrlje, sada koristi i tkaninu kojom stvara oblike koji asociraju na lišće ili cvijeće, čestice uronjene u tamniji valer koje nas vraćaju nazad na Zemlju, u prirodu, no ipak zadržavajući jednu dozu tajanstvenog. Način korištenja isključivo jedne boje, uronjavanja u boju, podsjeća na slike Yves Kleina, međutim ovdje bez konceptualizma. Nazivi slika: Ljubičasta, Tamno plava, Zelena itd. jasno sugeriraju na istinski interes autorice: na boju kao izazov, kao suštinu. Kompozicija tih radova u potpunosti prati ritam boje. Prema Ittenu razlikujemo 3 aspekata boje: čulno-optički, psihičko-etički, te intelektualno-simbolički. Sva 3 aspekta uvijek su prisutna kod doživljaja svake boje, a kod Adrijaninog rada izdvajam čulno-optički aspekt kao najnaglašeniji, jer smatram da istinsko shvaćanje njenog slikarstva dolazi kroz prepuštanju energiji boje, prepuštanje optičkom aspektu usitnjene materije makro/mikro kozmosa.
Njena jacksonpollockovska faza iz 2008. god. vrlo je interesantna zbog napuštanja boje, odnosno manipulacije s ne-bojama i njihovim gradacijama, ovdje je Adrijana prešla u čisti pokret, u istraživanje suštine dinamike, gdje nas uvlači u nebuzdanu, energičnu dramu. Površina slike se uravnava, očište postaje nemirno, neuhvatljivo, ali ono što ostaje je i dalje jednako interes za istraživanje tonaliteta i njihovih granica.
Početkom 2009. god. uvodi kombiniranu tehniku u kojoj koristi pastel (još jedna poveznica s impresionizmom); nanosi pastel, a zatim ga prekriva mrljama akrila ili ulja. Ova fuzija nas isprva zbunjuje, međutim autorica s njom spretno manipulira ostvarujući radove izuzetne maštovitosti i svježine, ukratko Adrijanin Univerzum sastoji se od čulnosti i čiste otvorene fluidne boje; to je slikarstvo prožeto upijajućim bubrenjem boje, rastakanjem jastva pred sveprisutnošću.
tekst: Luisa Ritoša

Adrijana Šuran

Mate Balota 7, 52440 Poreč
091 788 89 28
adrijana.suran AT pu.t-com.hr

Rođena je u Puli 1977. godine. Diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Marijana Pongraca i povijest umjetnosti kod dr. sc. Julije Lozzi-Barković, na Filozofskom fakultetu u Rijeci 2004. godine.
Redovito sudjeluje na ex-tempore i drugim međunarodnim likovnim natječajima i manifestacijama na području Hrvatske, Slovenije i Italije, na kojima je dobila dvadeset i jednu nagradu. 2004. dobitnica je stipendije Rotary club Trieste nord i Udine Patriarcato, za doškolovanje na restauraciji kasnoantičke i srednjovjekovne plastike Arheološkog odjela Zavičajnog muzeja Poreštine. Od 2004. godine član je Hdlu Istre i Udruge likovnih umjetnika Grupa 69 u Zagrebu.
Aktivno izlaže od 1999. god. i do sada je imala 23 samostalne izložbe, te 160 skupnih izložbi.

SAMOSTALNE IZLOŽBE (izbor)

2008. Galerija Pet kula, Motovun
2001. Galerija Zuccato, Poreč
2004. Muzej grada Pazina Kaštel, Pazin
2004. Zavičajni muzej Bigatto, Buzet
2005. MMC-Pučko otvoreno učilište Ante Babić, Umag
2007. Gradska galerija Fontikus, Grožnjan

NAGRADE (izbor)

2004. 1. nagrada Bore starog grada na 2. međunarodnom likovnom natječaju, Lovran
2005. 1. nagrada na 1. slikarskom natječaju Motovun art, Motovun
2006. nagrada za najoriginalniju sliku na 1. ex-tempore likovne umjetnosti Dani mladog maslinovog ulja, Vodnjan
2007. nagrada medijske promocije autora i njihovih djela (Roma-Bari) Italiji na 5. međunarodnom likovnom natječaju, Lovran
2007. 1. nagrada na 7. međunarodnom slikarskom ex-tempore, Sečovlje (Slovenija)
2007. pohvala međunarodnog žirija na natječaju za izložbu Hommage of Spacal koju je organizirala Udruga AC-KD za umjetnost KONS, Trst (Italija)