Medijateka predstavlja: Adrian Goycoolea i Rosalind Galt

10. 4. 2009.
18:00to20:00
11. 4. 2009.
18:00to22:00

10. travnja 2009. / 18:00 / Art-Kino Croatia, Rijeka

Prikazujemo tri kratka filma autora Adriana Goycoolee: „Ujak Denis?“, „Quentin“ i „Geografski centar Sjeverne Amerike“. “Ujak Denis?” je premijerno prikazan krajem ožujka 2009. godine na London Lesbian and Gay Film Festival-u.

“Prenamjena kućnih video filmova: konstrukcija osobne memorije i slike društva” / “Re-imagining Home Movies: The Construction of Personal Memory and the Social Imaginary”

Kako kućni video pomaže u rekonstrukciji sjećanja i pronalaženja vlastitog ja? Što se dešava kad se te rekonstrukcije prikazuju i bivaju dekontekstualizirane i manipulirane? Kroz razgovor o tri prikazana filma koji proispituju odnos privatne i javne memorije autor će govoriti o odnosu javnog i intimnog, kulturnim povijestima i obiteljskim mitovima.

Ulaz slobodan

—-

11. travnja 2009. / 18:00 / Molekula, Rijeka

Adrian Goycoolea predstavit će radove svojih studenata s Odsjeka za medije i film Sveučilišta u Sussexu, Brighton, Velika Britanija. Govorit će i o svom iskustvu predavanja i osmišljavanja programa za magisterij “Kreativne medijske prakse” na tom sveučilištu.

11. travnja 2009. / 20:00 / Molekula, Rijeka

Rosalind Galt održat će predavanje na temu dekorativnosti u filmu.

“Između ornamenta i trupla: Adolf Loos, art nouveau i kinematografska moderna” / “Between the ornament and the corpse: Adolf Loos, art nouveau and cinematic modernity”
Ulaz slobodan

Sva predavanja su na engleskom jeziku.

ADRIAN GOYCOOLEA

Predavač na Odsjeku za medije i film pri Sveučilištu u Sussexu. Rođen u britansko-čileanskoj obitelji, odrastao u Brazilu, Čileu, New Yorku i na Srednjem zapadu SAD-a, njegova šarolika kulturna pozadina rezultira radovima koji se bave temama identiteta i mjesta, istražujući ispreplitanja osobne memorije s društvenim i političkim povijestima. Bavi se kratkim, eksperimentalnim, dokumentarnim i igranim filmom, videom i video-instalacijama. Sudjelovao je na festivalima poput Rotterdam International Film Festival, Moscow International Film Festival, izlagao u galerijama The Artist’s Space, Taller Boriqua, La Panaderia… Trenutno radi na igrano-dokumentarnom filmu u suradnji s Lisom Collins (dobitnica studentskog Oscara) i Markom Schwartzburtom, na temu rasnih odnosa u ruralnoj Južnoj Dakoti pod naslovom „Oscar’s Comeback: The Festival of the Unconquered“.

ROSALIND GALT

VIša predavačica na Odsjeku za medije i film pri Sveučilištu u Sussexu. Proučava teoriju filma, europsku kinematografiju i pitanja roda i seksualnosti na filmu. Pisala je o poslijeratnom europskom filmu i podudarnostima između filmske i političke povijesti na primjerima Italije, bivše Jugoslavije i avangardnih pokreta poput Barcelonske škole. Objavila je članke i knjige na teme talijanske melodrame, Larsa von Triera i Michaela Hanekea. Objavljuje u časopisima Screen, Discourse, Cinema Journal i Senses of Cinema. Objavila je knjigu “The New European Cinama: Redrawing the Map” (Columbia University Press, 2006). Trenutno piše knjigu o filmskoj teoriji, estetici i seksualnim politikama te uređuje zbirku tekstova o umjetničkom filmu u doba globalizacije.

Organizator: Filmaktiv

Program Medijateka podržao je Ured Grada Rijeke.