InterAkcije

Inter(A)kcije su desetodnevni festival s temom PROTEST. Cilj festivala je kroz informativnu edukaciju, razgovor, radionice te filmske projekcije promovirati solidarnost u društvu i ponuditi široki spektar taktika u borbi protiv diskriminacije s kojima se svakodnevno susrećemo.

PROGRAM PO DANIMA

30.04.09., četvrtak u 19.00 sati: OTVORENJE IZLOŽBE “INTERAKCIJE”

Izložba “InterAkcije”, realizirana u suradnji s rijeckom udrugom “Arterija suvremene umjetnosti”, rezultat je otvorenog natječaja skupa različitih tema poput antidiskriminacije, solidarnosti, aktivizma, protesta, ljudskih prava s posebnim naglaskom na gey i lesbian prava, prava životinja i sl.
Ova je izložba umjetnički pogled na društvo koje svojom neutralnošću promovira status quo, a kroz likovne artefakte izražava bunt i reakciju na sistem.

http://www.arterija.hr

01.05.09., petak od 15.00 do 21.00 sat: PRVOMAJSKO DRUŽENJE

Na ovaj neradni dan, ispred hotela Kontinental organizira se veliko druženje uz zvuke glazbe i akciju Uzmi ili Ostavi. 
Za praznički ručak pobrinut će se kolektiv Hrana, a ne oružje, koji dijeljenjem besplatne veganske hrane promovira demilitarizaciju i borbu protiv gladi.
Uzmi ili Ostavi je vrsta alternativne ekonomije gdje možete uzeti nešto što vam treba ili ostaviti nešto što vam ne treba bez posredovanja novcem.
Dakle, novac ostavite kod kuće jer vam danas i ovdje neće biti potreban!

02.05.09., subota u 19.00 sati: PROJEKCIJA FILMOVA PROTESTNE TEMATIKE

Na repertoaru je sedam kratkih filmova tematski vezanih za oranizirano protestno ponašanje na području grada Rijeke, u Potpićnu, Ljubljani i Kopru:
1. Nas nekoliko aktivista, 2005., 11 min.
2. Rock ‘n’ wool, 2005., 16 min.
3. DeNATOnalizacija, 2002., 10 min.
4. May days, 2002., 9 min.
5. Akcija Kopar: protiv američkih brodova u luci, 2002., 5 min.
6. Facebook prosvjed RI, 2008., 6 min.
7. Protest skverana, 2008., 5 min.

03.05.09. nedjelja od 15.00 – 18.00 sati: RADIONICA IZRADE PROTESTNOG MATERIJALA

Na radionici imati ćete priliku naučiti cijeli proces izrade protestnog materijala: od ideje preko skiciranja, izbora tehnike i materijala, pa sve do realizacije transparenata, bannera, šablona i sl. Radionicu vodi Nikola Tojaga Najki.
Za radionicu potrebno je prijaviti se mejlom najkasnije do 30. travnja 2009. na infoshop.skatula@gmail.com.

04.05.09., ponedjeljak u 19.00 sati: VAŽNOST PROTESTA ZA LGBTIQ ZAJEDNICU

Kao uvod u razgovor pogledati ćemo dva kratka filma gay pridea iz Zagreba i Beograda nakon čega će predstavnice riječke udruge LORI pričati o njihovom djelovanju, svom sudjelovanju na Prideu i njegovoj važnosti te o najčešćim problemima s kojima se susreću u homofobnom društvu.

http://www.lori.hr/

05.05.09., utorak u 17.00 sati: MLADI KAO AKTERI DRUŠTVENOG PROTESTA: SUBKULTURE I DRUŠTVENI POKRETI

Uz mlade ljude često se veže ideja protesta i promjena. Ne samo da je jedna od najdražih fraza zapadne civilizacije da su „mladi naša budućnost“, moderna nam povijest pokazuje kako mladi često pokušavaju preuzeti oblikovanje te budućnosti u svoje ruke. Ovo će predavanje prikazati kako se u modernoj imaginaciji pojavljuje ideja mladih kao zasebne kategorije socijalnih aktera te kako mladi izražavaju svoj protest prema društvu koje ih ideološki hvali, ali praktično i politički marginalizira kroz razne oblike: od simboličkih izražavanja protesta u raznim subkulturama dokolice do sudjelovanja u društvenim pokretima koji nastoje transformirati strukture društva. Pri posljednjem, posebna će se pažnja posvetiti studentskim protestima iz 1968.g., protestima kineskih studentata na Trgu Tienanmen 1989.g. te srpskom studentskom antimiloševićkom pokretu Otpor. Predavanje će održati profesorica Tanja Vučković Juroš.

06.05.09., srijeda u 19.00 sati: TRAFFICKING I JE LI TO SAMO ŽENSKA PRIČA

Nakon projekcije dva animirana i dva kratka dokumentarna filma, Blanka Hatibović, članica udruge ŽAR (Ženska Akcija Rijeka) govorit će o samim počecima udruge i djelovanju, a poseban će naglasak staviti na važnost autonomnih ženskih prostora i problem traffickinga. Trafficking, je li to samo ženska priča?, osim na same žrtve koji su nerijetko i muškarci aludira i na muškarce u organizacijskom lancu kupoprodaje ‘bijelog roblja’.

07.05.09., četvrtak u 19.00 sati: PRIJATELJI ŽIVOTINJA I AKTIVIZAM KROZ PROTESTNO DJELOVANJE

Predstavnik udruge Prijatelji životinja govorit će o čestim uličnim akcijama koje organiziranju, važnosti simboličkog prikazivanja problema (poput ljudi u kavezu) te globalno sveprisutnom specizmu. U predavanje će biti uključena projekcija i dva kratka filma Prijatelja životinja. 

08.05.09., petak u 19.00 sati: PRAVNA STRANA PROTESTA KROZ GRAĐANSKO PRAVO

Malo (više) mozga ovog puta ‘ugošćuje’ razgovor o ‘našim’ pravima što je zapravo jedinstvena prilika da saznate koja su zapravo vaša osnovna građanska prava te što učiniti kada vam ih netko nasilno oduzima. Kako organizirati javno okupljanje, koja su naša prava tijekom okupljanja i odogovornosti te što učiniti kada su nam naša prava uskraćena, samo su neka od pitanja na koja će se nastojati dati jasan odgovor.

09.05.09. u 19.00 sati: FORUM-KAZALIŠNA PREDSTAVA “U SVOJA ČETIRI ZIDA”

Predstava “U svoja četiri zida” produkt je radionice aktivističkog forum-kazališta koja se održava u sklopu zajedničkog projekta udruga “LORI” i “Alarm” pod nazivom «Forum-kazalište u akciji – zajedno protiv predrasuda». Navedenim se projektom, putem organiziranja niza forum-kazališnih predstava u različitim sredinama, nastoji poticati prihvaćanje različitosti i njegovanje tolerancije, te smanjivanje predrasuda, osuđivanja i nasilja nad pripadnicima/cama seksualnih i rodnih manjina u Hrvatskoj.
Forum-kazalište predstavlja jednu od formi kazališta potlačenih koju je početkom sedamdesetih razradio brazilski redatelj Augusto Boal. Riječ je o interaktivnoj scenskoj igri za čijeg trajanja publika dobiva priliku da svojim intervencijama (postavljanjem pitanja likovima, zamjenom izvođača ili uvođenjem novog lika/likova) aktivno utječe na ishod prikazane priče.

Festival je organiziran od strane Infoshopa Škatula, radikalne knjižnice i čitaonice s brojnom aktivističkom literaturom. U samom događaju učestvuju slijedeće udruge :

Prijatelji životinja: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/
Amandla : amandla_udruga@yahoo.com
Drugo more : http://www.drugo-more.hr
Mirovna Akcija, Skopje : http://www.mirovnaakcija.org
Alarm : alarm_ri@yahoo.com
Filmaktiv : http://www.filmaktiv.org
Udruga ARTerija : http://www.arterija.hr
Ženska Akcija Rijeka : http://www.lori.hr
Hrana a ne oružje : http://www.hranaaneoruzje.net
LORI : http://www.lori.hr 

Program podržao N.P.A. - Norwegians People Aid : http://www.npaid.org

http://skatula.anarhija.org