REVIJA MALIH KNJIŽEVNOSTI

10. 10. 2009.
20:00to22:30

Peti po redu godisnji knjizevni festival u organizaciji zagrebackog kluba Booksa i udruge Kulturtreger predstavit ce mladu knjizevnu scenu Srbije u izboru knjizevnog kriticara Teofila Pancica. Pancic je odabrao osam pjesnika i prozaista koji ce poslije Zagreba gostovati i u Rijeci, Zadru, Dubrovniku: Andriju Matica, Borivoja Adasevica, Daniela Kovaca, Ota Oltvanjija, Srdjana Papica, Srdjana V. Tesina, Draganu Mladenovic i Danu Todorovic.

U sklopu Revije u Rijeci nastupaju:
Dragana Mladenovic, Oto Oltvanji i Srdjan Papic. Njih ce osobno predstaviti novinar, kolumnist i kriticar Teofil Pancic.

Dragana Mladenovic rodjena je u Frankenbergu 1977. godine.
Objavila je zbirke pjesama Nema u tome nimalo poezije (2003, 2004), Tvornica (2006), Asocijalni program (2007) i Omot spisa (2008), art book Raspad sistema (2005) s vizualnim umjetnicama Sejmom Prodanovic i Milicom Rakic te koautorski samizdat Neofetus s Ivanom Tulicem i Predragom Almazanom.
Pjesme su joj objavljivane u knjizevnim casopisima i dnevnim novinama. Za prvu zbirku poezije dobila je nagradu Smedesrevskih pesnickih veceri te Gradske biblioteke u Pancevu, za kratku pricu dobila je nagradu Laza Lazarevic u Sapcu te nagradu casopisa Ulaznica iz Zrenjanina. Radi u tjedniku Pancevac. Živi u Pancevu.

Oto Oltvanji je rodjen 1971.Studirao je engleski jezik i knjizevnost na Filoloskom fakultetu u Beogradu.Prvi roman napisao je sa sesnaest godina. Izasao je pod pseudonimom za ediciju roto-romana X-100. Objavio je dvadesetak prica u casopisima, antologijama i glasilima. Pisao je tekstove za Vreme, Neon, Pressing i Huper. Preveo je knjigu This is Serbia Calling Matthewa Collina, romane Zlatna krv Luciusa Sheparda, Kisa kao metak Davida Schowa, Prestonica nasilja Georgea Pelecanosa i Sva sirocad Bruklina Jonathana Lethema.
Prvi roman pod svojim imenom, Crne cipele, objavio je 2005.
godine za Samizdat B92. Drugi roman, koji iscekuje objavljivanje, zove se Kicma noci.

Srdjan Papic rodjen je 1977. godine u Zrenjaninu. Zavrsio je srpski jezik i knjizevnost na Filoloskom fakultetu u Beogradu. Objavio je zbirku prica Nepremostive razlike
(2001) te desetak koautorskih knjiga. Kratka proza mu je objavljivana u knjizevnim casopisima u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Makedoniji te je prevedena na engleski, francuski, spanjolski, madjarski, slovenski, makedonski i grcki jezik. Za knjigu Dnevnik 2000, zajedno sa ostalim autorima, nagradjen je Sestoaprilskom nagradom Beograda. Koordinator je medjunarodnog festivala kratke price Kikinda Short.

Cilj Festivala je predstaviti mlade knjizevnike iz zemalja regije (od Austrije do Grcke) koji ranije nisu objavljivali u Hrvatskoj. Do sada su na festivalu gostovali pisci iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore te Bugarske.
Prosle godine je Katapult u sklopu Revije ugostio mlade pisce i spisateljice iz Bugarske.

Za pisce i spisateljice od kojih ce troje nastupiti kod nas, Teofil Pancic kaze: “Oni i one nisu nikakva grupa, pravac, kruzok, serkl, izam, skola, pokret; ne znam poznaju li se medjusobno, vole li se ili gloze, citaju li se, i pravo da vam kazem - baš me briga. Ovde su zarad svojih individualnih talenata, i to ne onih ‘obecavajucih’
(treba se posebno cuvati pisaca koji ‘obecavaju’) nego ostvarenih, mada znam da ce vecina njih tek napisati svoje najbolje knjige, sto je sasvim u redu.”

Dodjite i osobno provjerite sto Vam ima za reci ova mlada srpska knjizevna reprezentacija!