Public Preparation@SIZ

21. 11. 2009.
19:00to21:00

Pozivamo vas na predstavljanje projekta Public Preparation estonske kustoice Rael Artel u subotu 19.00 sati.

Public Preparation prvenstveno je prostor za samoedukaciju, a fokusira se na trenutačne struje u kritičkom razmišljanju i produkciji na području suvremene umjetnosti. Praksa Public Preparation uglavnom se bazira na kreiranju situacija za iskustvo, refleksiju, i raspravu, u najrazličitijim formatima, te predstavlja metodu za prepoznavanje, razmatranje i osnivanje intelektualnih i profesionalnih veza. U tom smislu, radi se o kolektivnoj vježbi pripreme za nadolazeću budućnost, te o procesu kontinuirane pripreme koji nikada ne može biti potpun ali je uvijek spreman za akciju.
Osnovni je cilj ove platforme koncentrirati se na pitanja vezana uz koncept umjetnika kao građana. Ako shvatimo društvo kao kolektivni demokratski projekt, onda je svatko tko sudjeluje u tom projektu i odgovoran za njega - kada primijeti da nešto nije u redu, mora to odmah glasno reći. Suvremena umjetnost je ključan dio javnog područja, izložbe su prostori za otvorenu diskusiju, a umjetnici imaju moć i odgovornost za aktivno angažiranje u procesu razmatranja, zamišljanja i mijenjanja društvene stvarnosti.
Public Preparation je nastao u veljači 2007. kao posljedica neformalnih susreta, koji su u isto vrijeme predstavljali javno vidljiv proces pripreme za Biennale of Young Artists (listopad 2007., Tallinn), kao i proceduru pripreme i edukaciju javnosti o Bijenalu. Nakon toga, Public Preparation je nastavio djelovati kao nezavisni kolaborativni projekt, u organizaciji Rael Artel i suvremenih umjetničkih profesionalaca i kulturnih institucija. Trenutno su aktivnosti platforme usmjerene k produkciji kontekstualnog okvira za internacionalnu izložbu Let’s talk about nationalism! Between Ideology and Identity, koja se otvara u siječnju 2010. u Kumu Art Museum, Tallinn.

Rael Artel (r. 1980.) je samostalna kustosica, koja živi i radi u Estoniji.
Diplomirala je 2003. na Institute of Art History - Estonian Academy of Arts, a od 2004-2005 sudjelovala je na Curatorial Training Programme, De Appel, Amsterdam.
Od 2002., piše za nekoliko časopisa u Estoniji i šire, te kurira izložbe u Estoniji, kao i u Lisabonu, New Yorku, Amsterdamu i Varšavi. U periodu od 2004.-2008. bila je voditeljica i moderatorica Rael Artel Gallery: Non-Profit Project Space u Pärnu i Tartu u Estoniji. Njen aktualni projekt, Public Preparation, internacionalna platforma za umrežavanje i produkciju znanja, kritički se bavi rastućim tendencijama nacionalizma u suvremenoj Evropi, s ciljem pronalaženja alternativnih načina razmišljanja o globalnoj zajednici.
organizator: Drugo more
donatori: Ministarstvo kulture RH i Grad Rijeka - Odjel za kulturu