Robert Perišić u Molekuli!

5. 12. 2009.
13:00to15:00
20:00to22:00

U subotu, 5.12.09. Katapult će u svojoj poslijednjoj Razgovaraonici za ovu godinu ugostiti pisca, Roberta Perišića. Razgovaraonica će se za članove održati s početkom u 13 sati, a književna večer s početkom u 20 sati u prostoru Molekule. Voditelj književne večeri je Nikola Leskovar.

O gostujućem piscu:

Robert Perišić je rođen 1969. godine u Splitu. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu diplomirao je kroatistiku. 1995. godine izdao je zbirku pjesama pod nazivom “Dvorac Amerika”. 2004. zbirka je doživjela reizdanje na besplatnim elektroničkim knjigama, gdje je, zahvaljujući kasnije nadošloj Perišićevoj popularnosti, bila čitanija no u izvornom obliku. Njegove pjesme su čitatelje oduševile svojom fabularnošću i narativnošću.
No Perišić je privukao veći krug čitatelja te stekao kultni knjizevni status s dvije zbirke prica “Možeš pljunuti onoga tko bude pitao za nas” (1999. g.) i „Užas i veliki troškovi” (2002 g) U prvoj je zbirci Perišić oslikao devedesete godine 20. stoljeća. Njegovi su likovi (Veterani Domovinskog rata praćeni PTSP-ijem i nesenzibilnošću vlasti za njihove probleme, narkomani i pijani nogometni navijači), koji su se izražavali slengom i dijalektom, predstavljali tadašnju socijalno-društvenu sliku. Knjiga je doživjela brojne pohvale kako kritičara tako i čitatelja. U drugoj je s nesto manje turobnijim kratkim pricama, ponovno u dijaloškoj formi, uspio preslikati stanje u društvu i probleme njegove urbane generacije, kao što su tranzicija zemlje i egzistencija pojedinca.

2000. godine u zagrebačkoj Gavelli postavljena njegova komedija “Kultura u predgrađu”, narko-farsa koju je napisao još 1996. godine, a koju je režirao Milan Živković.

2007. je izdao jedan od najiščekivanijih romana na domaćoj književnoj sceni, “Naš čovjek na terenu”. Ovaj suvremeni društveni roman začinjen humorom je roman o današnjim medijima i našim iluzijama u kojem se Perisic obračunava s urbanošću i primitivizmom. U prvom licu nam se obraća Dalmatinac u Zagrebu, koji nakon godina rada na tom da bude prihvaćen kao cool tip na autoironičan način preispituje svoj trud. Likovi su novinari, manekenke, poduzetnici, lokalni političari, ljudi opsjednuti televizijom…
Za ovaj roman Perišić je dobio je nagradu “Jutarnjeg lista” za najbolje prozno djelo u 2007.

Osim po svojim književnim uradcima, mnogima je poznat i kao pokretač i urednik “Godina novih”, esejist “Playboya”, književni kritičar-kolumnist “Feral tribunea” i “Globusa”, te scenarist Matanićevog filma „100 minuta slave”.