Festival „Inter(A)kcijE“

nfoshop Škatula Vas poziva na:

Festival „Inter(A)kcijE“

25.4. – 1.5. 2010.
PROGRAM

27.04., utorak: PREDAVANJE + PREDSTAVA

14H: Ankica Čakardić, predavanje „Nužni kodovi i strukture diskriminatornosti u medijima“, 14h.

Stereotipi su nužnost kulturne i društveno-političke zbilje jer ona primarno funkcionira kao konstrukcija, bodrijarovski rečeno kao simulakrum. To navlastito vidimo u medijima oglašavanja, sub/kultura zabave i industrija informacija koji kreiraju lako shvatljive reprezentacijske kodove za pojedinu grupaciju ljudi – imajući u vidu njihovu klasnu, etničku, rasnu, spolnu pripadnost, seksualnu orijentaciju, njihove društvene uloge ili zanimanje.

Diskusijom ćemo pokušati isprovocirati još neke pripadajuće podtemate, imajući prije svega u vidu pitanje politike subverzije, tolerancije, kapitalističke reprodukcije i strategija vizualnoga. Mogu li mediji posredovati »zbilju« i što znači kad utopijski i radikalni projekti uđu u proizvodnju i prikazivalačke forme medija?

20h: Forum-kazališna skupina „ALARM“, predstava „Tržište (sm)rada“, 20h

Predstava kroz priču o nezavidnoj situaciji u kojoj se našao mladi bračni par nastoji progovoriti o položaju nezaposlenih u našem društvu, zloupotrebi moći potencijalnih poslodavaca, razlici između razumnog kompromisa i kompromitacije, te suptilnim i nešto manje suptilnim oblicima ucjene i diskriminacije prilikom zapošljavanja.

Predstava je nastala na radionici forum-kazališta u sklopu projekta “Svima jednako” provedenog u suradnji Centra tehničke kulture Rijeka i Društva za kibernetiku psihoterapije, a izvodi je skupina nezaposlenih osoba i osoba s invaliditetom mlađe životne dobi. Radionicu su osmislili i vodili članovi riječke forum-kazališne skupine “Alarm” Ivan Dragnić, Kristijan Šunic i Zdravko Tovilović.

28.04., srijeda: RADIONICA

16h: Dragana Stojic i Danijela Beretin, radionica „Spol nije u gaćama“,

Dragana i Danijela, zajedno s polaznicima i polaznicama radionice, bavit će pitanjima roda i spola kroz propitivanje naučenih obrazaca koji su samo na prvi pogled nepromjenjivi. Propitivanje patrijarhata, nasilja, predrasuda i stereotipa, ali i naše odgovornosti po pitanju sveprisutne diskriminacije još su neke od tema koje neće zaobići ovo popodne.

Ovom radionicom nastojat će se otvoriti brojne teme i pitanja, a niti jedno se neće zatvoriti!

Voditeljice radionice poručuju: “Spol nije u gaćama!”

29.04., četvrtak; PERFOMANS NA KONTU

12h: Jelena J. Zlo Tondini, svestrana umjetnica, performans nazvan „Gay ganga “oooooooooooooooooooj““

Gay ojkača «Oooooooooooj» priča je o mladiću iz malog mjesta koji zbog svoje seksualne orijentacije biva progonjen od strane obitelji i ostatka sela koji ga smatraju čudnim, nastranim i poremećenim.

Oslanjajući se na čvrstu heteropatrijarhalnu tradiciju ojkanja i guslanja, J-Zlo je napravila ojkaču koja govori o gay problematici u manjim mjestima, te ujedno zadala udarac  tradiciji rere, gange i guslarske pjesme koje su po tematici junački epovi o Bogu i Hrvatima, govori mržnje kao i direktni pozivi na realizaciju te mržnje.

30.04., petak, PREDAVANJE

20h: Natalija, (u suradnji s Lezbijskom organizacijom Rijeka), predavanje „Transrodnost i transseksualnost“

Spol i rod kategorije su kojima dijelimo ljude. Uočavanjem ponašanja, oblačenja, izgleda, načina hoda ili sličnog, mi pripisujemo ljudima oko nas jesu li „žensko“ ili „muško“. Ovu kategorizaciju vršimo na temelju (patrijarhalnih i seksističkih) uvjetovanih društvenih normi - društveno kreiranih obrazaca. Međutim, postoji širok spektar različitih načina iskazivanja svog rodnog/spolnog identiteta koji su drukčiji od tradicionalno zadanih uloga. Unutar tog spektra nailazimo i na transrodnost i transseksualnost.

Iako su rodne uloge fluidne i promjenjive (različite su ovisno o kulturalnom kontekstu, povijesnom razdoblju i dr.), društvo ne tolerira nadilaženje nametnutih rodnih uloga. Rodni i spolni identitet i izražavanje istih osnova su diskriminacije (u obitelji, društvu, na radnom mjestu, itd.), psihičkog i fizičkog nasilja te predrasuda i stereotipa. Odnos društva prema transrodnim i transeksualnim osobama, kao i tišina kojom je popraćen, uzrokuje povlačenje osoba u sebe te otežava integraciju u društvo i ostvarenje potpunog i slobodnog života. Transrodne i transeksualne osobe žrtve su stigmatizacije, marginalizacije te različitih oblika nasilja.

Ovo predavanje obuhvatit će problematiku transrodnih i transeksualnih osoba, a posjetitelji/ce će imati priliku i od samih transeksualnih osoba čuti više o njihovoj životnoj situaciji te s kakvim se problemima  susreću u društvu.

01.05., subota: PRVOMAJSKO DRUŽENJE NA KONTU, DISKO PARTI, KARAOKE

12.00h – 18.00h – PRVOMAJSKO DRUŽENJE (KONT): Na ovaj neradni dan, ispred hotela „Continental“ organizira se veliko druženje uz akciju „Uzmi ili Ostavi“ s početkom u 12h.. „Uzmi ili Ostavi“ je vrsta alternativne ekonomije gdje možete uzeti nešto što vam treba ili ostaviti nešto što vam ne treba bez posredovanja novcem.
Za praznički ručak u 14h pobrinut će se kolektiv „Hrana, a ne oružje“, koji dijeljenjem besplatne veganske hrane promovira demilitarizaciju i borbu protiv gladi.
Dakle, novac ostavite kod kuće jer vam danas i ovdje neće biti potreban!

http://www.hranaaneoruzje.net

21H - DISKO PARTY uz zvuke DJ-ice „Bruna ide u Vinkovce“ plus KARAOKE uz nagrade,

OP-OP-OP!!

Kratak opis udruga koji sudjeluju:

Omladinski klub „POD ISTIM SUNCEM“ http://okpis.org/

Nevladina organizacija, koja pomaže djeci, mladima i odraslima da svoje slobodno vrijeme utroše na koristan način, kroz edukativne, sportske i zabavne aktivnosti. Kroz ove aktivnosti „Pod istim suncem“ pruža mladima priliku učešća u razvoju demokratskog društva sa principima tolerancije, isključujući bilo koji vid diskriminacije.

Akcija za nenasilje i izgradnju mira Kosovo, anp_kos@yahoo.com

Nevladina , neprofitna, multietnička organizacija registrirana u Gjilanu 2002. Promovira kulturu nenasilja među različitim etničkim zajednicama, stvarajući model aktivnog/aktivne građanina/ke za izgradnju mira. Potencira međuetničke dijaloge i dogovore u nenasilnim transformacijama sukoba kroz treninge, debate, seminare i kampanje.

Forum-kazališna skupina „ALARM“

Forum-kazalište predstavlja jedan od oblika kazališta potlačenih kojeg je početkom sedamdesetih osmislio brazilski redatelj Augusto Boal. Riječ je o interaktivnoj scenskoj formi u kojoj pojedinci/ke iz publike dobivaju priliku svojim intervencijama utjecati na tijek predstave, te iskazati vlastito viđenje prikazane situacije, odnosno njezina (po)željnog razrješenja.

Lezbijska organizacija Rijeka – LORI www.lori.hr/

Cilj udruge je informiranje i senzibiliziranje javnosti za prihvaćanje LGBTIQ 1zajednice, uklanjanje predrasuda i homo/bi/transfobije, ukidanje diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije, rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja te ostvarenje stvarne jednakosti pred zakonom.

Infoshop Škatula www.skatula.anarhija.org

Infoshop Škatula je radikalna knjižnica i čitaonica anarhističke i slobodarske publikacije. Mjesto gdje možete posuđivati, čitati knjige, fanzine, časopise aktivističke prirode i društva, (od ekologije, feminizma, anarhizma do veganstva, spolnosti, pokreta za oslobođenja životinja i raznih drugih slobodarskih ideja).

Program podržao:

N.P.A. - Norwegians People Aid

http://www.npaid.org