What’s Inside Ideal X?

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe “What’s Inside Ideal X?” umjetnickog kolektiva The Moving Crew.

Izlozba traje od 16. lipnja do 01. srpnja 2010., u studiju za izvedbene umjetnosti u Molekul.

Otvorenje izložbe je 16. lipnja 2010. u 20 h i započinje performansom izvođača udruge Prostor plus, u dnevnom boravku Molekule.


Izložba umjetničkog kolektiva The Moving Crew nastala iz dugoročnog kolaborativnog projekta What’s Inside Ideal X? predstavlja 1800 minijaturnih kontejnera koji poslagani oblikuju 1 veliki kontejner dimenzija 6.1 x 2.4 x 2.1 metara. U zgradi u kojoj je smještena Molekula, okruženi realnim kontejnerima, konstruirani kolaborativnim radom sa zajednicom kroz radionice sitotiska, “Ideal X” kontejneri dobivaju logotipove, grafite, vizualna rješanja za slike ili oznake koji su radovi riječkih, hrvatskih i međunarodnih umjetnika.

Njihova sadržajnost i njihovo daljnje putovanje kroz umjetničke prakse, na otvorenju izložbe izvest će se kroz performans izvođača udruge Prostor Plus te prikazati kroz instalacijski postav i video rad umjetničkog kolektiva The Moving Crew.

Ova izložba predstavlja riječkoj publici dio većeg projekta “What’s Inside Ideal X?” koji se razvio kroz proslijednjih  mjesec dana boravka kolektiva The Moving Crew u Rijeci u  kolaboraciji s udrugama Prostor Plus, FIlmaktiv, Fiskultura te studentima Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i ostalim članovima zajednice koji su se na razne načine pridružili projektu osmišljavajući narative o transportnim kontejnerima koji se nalaze u Rijeci.

Izložba nakon izlaganja u Molekuli postaje dijelom zbirke MMSU-a u Rijeci.

O projektu:

What’s Inside Ideal X? je kolaborativan projekt, koji koristi motiv transportnog kontejnera kao platformu za kulturalnu i kreativnu razmjenu. Ovaj work in progress dugoročan projekt razvija se kroz više faza, dok putuje na razne lokacije i uključuje širu publiku u participaciju kako bi svojim kreativnim djelovanjem ispunili kontejnere njima relevantnim sadržajem.

Ideal X je ime prototipa prvog kontejnera kojim se revolucionizirao prijevoz robe s vlakova na brodove i kamione, do poslijednje destinacije. Danas se takvi kontejneri koriste za transport - svega (legalnog i ilegalnog), od agrikulturnih proizvoda do igračaka i oružja, a vrlo često percipiramo ih isključivo estetski, samo kroz njihovu vanjštinu koja se stapa s urbanim pejzažem. Unutarnji prostor kontjenera nikada nije vidljiv i dostupan, to je ne-prostor koji sadržava “idealne”, nepoznate objekte. Oni upućuju na kasno-kapitalistički sistem globalnog tržišta, transfera robe, ideja i kapitala. Smjerovi i tokovi kretanja otkrivaju strukture moći koje se nalaze visoko iznad naše kontrole, a utječu na našu svakodnevicu. Gotovo je nemoguće pratiti i razumijeti  ta kretanja  zbog njihovih masovnih proporcija.

The Moving Crew promatra i propituje ove kompleksne sisteme i projektom What’s Inside Ideal X? poziva širu publiku da postanu sudionici, pitajući se zajedno s nama: što se nalazi u kontejnerima?, čime je sve popunjen prostor unutrašnjosti kojeg nikada ne vidimo?, što sakriva ili otkriva banalan objekt kontejnera i sistem njegovog kretanja?

The Faulconer Gallery u Grinnell, Iowa glavni sponzor projekta, zajedno s kompanijom Ideal X Shipping Co. nagradila je kolektiv Ideal Art Residency nagradom i rezidencijalnim programom za 2010. godinu. Raspisan je natječaj na web stranici s pozivom za dizajn kontejnera. Umjetnici širom svijeta poslali su svoje radove logotipe, grafite i razne ostale oznake za dizjan 2000 minijaturnih kontejnera. Zaprimljeno je stotine vizualnih riješenja. Tijekom mjesec i pol dana rezidencije u Molekuli, u suradnji s udrugama koje Molekula okuplja (Prostor Plus, Filmaktiv), studentima Akademija primijenjenih umjetnosti i raznim sudionicima iz Rijeke, The Moving Crew održao je radionice sitotiska za izradu 2000 minijaturnih kartonskih kontejnera. U suradnji s udrugom Prostor Plus i umjetničkom organizacijom Fiskultura, organiziran je niz performativnih akcija s minijaturnim kontejnerima u zgradi Molekule, oko zgrade (koja se nalazi na lokaciji riječkog terminala kontejnera) i u ostalim javnim prostorima grada Rijeke.

U suradnji s udrugom Filmaktiv organiziran je filmski maraton na temu kontejnera.

Studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i studenti Odsjeka za film i video Umjetničke akademije u Splitu sudjelovali su izradom vizualnih riješenja dizajna za minijaturne kontejnere i produkcijom video radova na temu kontejnera.

Kroz rad na radionicama sitotiska, videa i performansa, svi sudionici na projektu ispunili su kontejnere sadržajem.

Umjetnički kolektiv The Moving Crew, u suradnji s udrugama Prostor Plus, Filmaktiv i umjetničkom organizacijom Fiskultura

Realizirano kroz radnu platformu Molekule

O umjetničkom kolektivu:

The Moving Crew je amorfni umjetnički kolektiv, koji sadržava grupu umjetnika i kulturnih animatora s ciljem oblikovanja umjetničkih akcija koje imaju za namjeru uskomešati i “pokrenuti” publiku svojim idejama o zajedništvu, pokretu, razmjeni i transformaciji.

“Mi smo umjetnici s vlastitim umjetničkim praksama koji se okupljaju u kolektivu kako bi proizveli projekte koji su veći i raznolikiji od osobnih. Konstruiramo privremene radove koji su svojevrsni kreativni odgovori na specifičnosti prostora u kojima radimo, i na senzibilitet lokalne kulture. Svi projekti su različiti, s različitim suradnicima i sudionicima, ali sa zajedničkom poveznicom izazivanja banalnih svakodnevica. Djelujemo u duhu razmijene iskustva, koristimo alate radionica (workshopa), tiskanih materijala i performansa, kako bi omogućili interakciju i angažman publike.”

“You may already be a member!” (Možda ste i vi već član!)

Svi sudionici projekata kolektiva The Moving Crew participacijom postaju članovi. Za sada u Hrvatskoj ima više od 100 sudionika projekta.

www.themovingcrew.org

http://themovingcrew.org/rijekaevent.html

www.idealxshipping.com