AIR (umjetnici u rezidenciji / Artist in Residence)

5. 11. 2010. 18:00to11. 11. 2010. 18:00

PREDAVANJE, DEMONSTRACIJA i RADIONICA

“HIP HOP/IZVORNI CRNAČKI PLES”
5.11. 18-20h u Molekuli

U ovom predavanju/demonstraciji Sabela će raspravljati o hip-hop-u: Black/African American kolokvijalnim/društvenim plesnim oblicima, s naglaskom na kulturalnu pismenosti i dijalog s lokalnim umjetnicima hip-hop-a. Pokazati će i raspravljati o popularnoj vrsti plesa “Hood”  koji predaje na svojim  Funkmentals satovima. Na predavanju  biti prikazani dijelovi iz nekih od njegovih najpoznatijih plesnih kazališnih djela, uključujući i njegov solo “Bullet Proof Deli”, i grupni rad “Philly XP”, u kojem sudjeluju neki od najboljih i najlegendarnijih hip-hop plesača u svijetu. Raspravljat će i o tome kako su dijelovi/stilovi/oblici/ ideje za pokret iz hip-hopa u tim djelima plesno kazalište.

D.SABELA GRIMES održat će i radionicu u Molekuli a prijave i informacije možete pronaći na info@prostorplus.hr ili na 099 402 6628 i na www.prostorplus.hr (1.blok 6. - 7. 11.,11-15h cijena: 200kn
2.blok 8. -11.11., 20-22h cijena: 200kn, 1+2blok cijena: 350kn)

Program podržali: Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država i Durfee Foundation
Partneri: Filmaktiv, Katapult, Rijeka Superdance, Manufaktura i Noven


Funkamentals uvodi groove orijentirane hip-hop plesne tehnike, vokabular, kulturalne akcente, načela pokreta, mišićnu kontrolu i usklađivanje tijela. Funkamentals je osmišljen za istraživanje temeljnih mehanika tijela koje opisuju duševnu dinamiku ostvarenu u različitim Afroameričkim/Afro-dijasporama društvene/popularne plesne prakse.

D. Sabela Grimes je multimedijalni umjetnik koji strastveno spaja jezik, zvuk i pokret. Osim što internacionalno nastupa  kao pjevač, plesač, glumac i pjesnik, Sabela poučava Funkamental i MetaKinetix plesne radionice. Tijekom 6 godina, on je bio ključni plesač i umjetnički suradnik u amerčkoj pionirskoj plesnoj trupi Rennie Harris Puremovement. U posljednjih nekoliko godina, Sabela je predstavio nekoliko novih plesnih kazališnih komada, uključujući Philly XP World War What?Ever?  i 40 Acres & A Microchip: Salvation or Servitude iz njegovog EXPERIMENT EARTH zvučno-pokretnog triptiha. Njegove glazbene snimke nalaze se pod pseudonimom Ovasoul7. Snimao je s nizom raznolikih umjetnika kao što su pjesnikinja Ursula Rucker, DJ Spinna, Breakthrough, Matthew Herbert, Mark de Clive-Lowe, Slope, Jazzanova i drugi. Sabela je završio  MFA iz plesa/koreografije pri  UCLA-a na Odjelu za Svjetsku umjetnosti i kulturu. Sabela je zainteresiran za fizičku i meta-fizičku učinkovitost crnačke plesne prakse. Njegove plesne radionice slave povijest, tradiciju i duhovne elemente Afro-američkog društvenog plesa.