„EGZISTENCIJALNA POTRAGA KROZ SLIKE U POKRETU“ Prezentacija kratkih eksperimentalnih filmova Željka Jančića Zeca

19.11. u 19h, u Molekuli

Podjelimo li od klasične definicije filma kao pokretnih slika, veza između plesa i filmskog medija nameće se kao nešto što se podrazumjeva. Zajedničko jednom i drugom je pokret, koji zabilježen kamerom poprima novu dimenziju. Ono što je jednom izrazio u kazališnom mediju, performer Željko Jančić Zec sada prilagođava filmskom izrazu. Ta njegova transpozicija iz jednog u drugi medij otvara nove interpretacijske mogućnosti, ali i širok prostor rasprave na temu sličnosti i razlika plesa, pokreta i glume u kazalištu i na filmu.

Željko Jančić Zec prikazati će tri autorkska filma “Vodeni” (http://www.youtube.com/watch?v=nUISy5HC4F0) , “Drugi čovjek” (http://www.youtube.com/watch?v=0WDGW90-CKQ) i ” Povratak”,  kako bi pojasnio temu radionice fizičkog kazališta “Razvoj fizičkog materijala”.

Željko Jančić Zec, kazališni pedagog, koreograf i redatelj. Diplomirao je  fizičko kazalište u Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten de Theaterschool u Nizozemskoj.Djeluje kao multimedijalni umjetnik, nastupao  i izlagao je u Europi i Americi. Od 1996 predaje pokret, ples i mimu u različitim kazališnim kućama, festivalima i institucijama. Na njegov rad uvelike je utjecao mime corporel Etienne Decroux, glumačka pedagogija Jaques Lecoqs,i moderna praksa fizičkog kazališta i suvremenog plesa.