Promocija knjige “Moramo razgovarati” Tanje Mravak i primopredaja nagrade Prozak

Izdavačka kuća Algoritam i udruga Katapult

Vas pozivaju na predstavljanje knjige

Tanje Mravak

Moramo razgovarati

u četvrtak, 3. ožujka 2011. godine, u 20 sati, Molekula (Delta5, Rijeka)

knjigu će predstaviti ovogodišnja dobitnica nagrade Prozak Tea Tulić, Kruno Lokotar i autorica

Prva knjiga  s kojom je Tanja Mravak odnjela pobjedu na natječaju Prozak donosi dvadesetak priča koje jasno pokazuju bogato autoričino spisateljsko (pobjeđivala je na mnogim natječajima i već bivala uvrštena u nacionalne the best of preglede) i životno iskustvo. Većina priča prikazuje široku skalu nesporazuma u svakodnevnom životu, uglavnom nesporazume niskog intenziteta koji vremenom i trajanjem eskaliraju i dovode do pogubnog završetka. U ovim pričama uzrok svim nesporazumima su ljudi sami, njihovi karakteri, u njima počinju i završavaju hladne vatre pakla. Dramska snaga se ostvaruje dijalozima i karakterima likova. No, premda su dijalozi nosivi element ovih priča, puno važnije od njih su šutnje i rasjedi u razgovoru, mimoilaženja govornika, tišina. Pri tom, autorica suptilno progovara i o patrijarhatu, o ženama koje muškarci tuku pijetlovima, maltretiraju ih čak i iz bolnice, ali i o muškarcima koji kuhaju kavu “u rukavicama” i na WC idu baletanski, na prstima, da ne probude svoje mrzovoljne žene.

Tanja Mravak (1974., Sinj) je kratkim pričama osvojila prvu nagradu na natječaju Ekran priče 2005., drugu na Pričiginu 2010. i iste godine nagradu Prozak časopisa Zarez i izdavačke kuće Algoritam. Priče su joj uvrštene među “Najbolje hrvatske priče” (2005. u izboru Jagne Pogačnik i 2006. u izboru Miljenka Jergovića). Priče je objavljivala i u časopisima Morsko prase, Zarez, Tema i The Split Mind.

Zaposlena je u Centru za autizam Split.

Nakon Olje Savičević Ivančević (Nasmijati psa), Marijane Ogreste (Koliko košta gram), Sonje Gašperov (Cyber ZOO), Antonije Novaković (rukopis još u pripremi), Tanje Mravak (Moramo razgovarati) šesta dobitnica nagrade „Prozak“ za godinu 2010 je  Tea Tulić s rukopisom romana radnog naslova Soba za rakove, kojoj će Tanja Mravak u sklopu promocije u Rijeci simbolično predati „krunu“.

Nagradom pak „Na vrh jezika“ za godinu 2010., nakon Marka Pogačara (Pijavice nad Santa Cruzom), Ljube Lozančić (Slavlje na pučini), Kristine Kegljen (Ne poklanjaj srce divljim stvorovima), Sandre Obradović (Jastučić za igle) je, ovaj put muško – Marijo Glavaš.

Od ove godine nagrade, osim knjige u izdanju Algoritma uključuju i poklon, paket knjiga Algoritma, te godišnju pretplatu na Quorum, 15 dana, Temu i Zarez.

Žirirali su, kao i zadnjih pet godina: Olja Savčević Ivančević, Marko Pogačar i Kruno Lokotar.

Organizatori: Izdavačka kuća Algoritam i udruga Katapult