Melankolično napuštanje prostora kroz Kišu Metaka: programi u prostorima Molekule, 28.-29.11.

DRUGO MORE za kraj ovogodišnje izložbene sezone predstavlja samostalan rad riječkog umjetnika Željka Baškovića naslovljen 1:10 000 s temom mediteranskih otoka, njihove flore i faune, njihovih boja i mirisa, Rijeke kao industrijskog grada, prepunog pogona i melankolije napuštenih proizvodnih prostora, velikih brodova, luka i nafte. Pozvani ste na otvorenje u petak 28.11. u 20 sati u Galeriji Drugo more u Filodrammatici.

basko_ljubicasti

U osvrtu na izložbu, autor ističe: Kao što život i iskustva oblikuju mene kao osobu tako oblikuju i emocije koje kroz radove puštam van. To je bit stvaranja, izbaciti iz sebe iskrene emocije i potom ih konceptualno formulirati u efektnu poruku. Želim surovosti dati toplinu koja primamljuje i intrigira.

Izložba je postavljena uz pomoć nekoliko dijaprojektora, video projektora, grafoskopa, LCD monitora i segmenata izvučenih iz plana grada Rijeke, a ostaje otvorena sve do subote 13.12.2014. Radno vrijeme Galerije je radnim danom od 10 do 13 i od 16 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Više o samoj izložbi ovdje.

Potom istoga dana u istom trenutku u Galeriji S.K.C.-a zadnji dan programa udruge PaRiter pod nazivom “Dani solidarnosti s narodom Palestine” koji je počeo 24.11. S početkom u 20h projekcija filma „Naseljenici, naši novi susjedi s puškama“ + razgovor s režiserkom Barbarom Babačić

Film se bavi problematikom židovskog naseljavanja unutar palestinskih granica Zapadne obale. Politika kolonizacije palestinskog teritorija nezakonita je prema međunarodnom pravu, ali naselja se šire iz dana u dan, a naseljenici hodaju naokolo naoružani, sustavno zlostavljajući lokalno stanovništvo. Tu stranu priče mediji prešućuju, a javnosti je poznat samo palestinski bombaš samoubojica. Svakodnevne nenasilne aktivnosti palestinskog civilnog društva neprestano se zanemaruju. Autorica postavlja pitanja: “Što se događa s one strane zida i kako je moguća komunikacija između kamenja i pušaka? Vrijedi li demonstrirati ili Palestinci samo čuvaju krhotine svoga dostojanstva?” te na njih pokušava odgovoriti u ovom dokumentarnom uratku. Film traje 65 minuta, a produkciju potpisuje riječka udruga Filmaktiv.
Nakon projekcije filma razgovarat ćemo s redateljicom Barbarom Babačić, koja će se osvrnuti na svoje iskustvo boravka u Palestini te će  prisutnima pružiti svoje viđenje izraelskopalestinskog sukoba, kao i razmišljanja o budućnosti palestinskog naroda.

Trailer filma

Nekoliko sati kasnije, u istom prostoru Palacha  rasprodani koncert splitske gengsta bengsta hip hop skupine KIŠA METAKA koja na tragu svojih prijatelja Dječaka posve i dupkom ispunjava drugu koncertnu prostoriju O.K.C.-a. 350 sretnika/ica će ove noći svjedočiti plejadi hitova ove underground akvizicije. Dakle, tko je kartu kupio sjajno, tko nije?! Možda uspijete naći skaute oko Palacha nalik američkim spikama koje ovi sjajni mladići vole stavljati u balkanizirani kontekst. Za to vrijeme ostatkom prostora alter/rock hitovi dakako!

Kiša metaka

Idući dan, 29.11. na prostoru Marganova jedno malo akustično jestivo druženje udruge H.E.A.R.T.E.R.A. ! Za one koji ne znaju, agilna donatorska politika i benefit tulumi su skupili dovoljan broj novca s kojim se zatvorio prostor. Stavljena su reciklirana vrata i sada se može neometano raditi na izgradnji boljeg i snažnijeg društveno-kulturnog centra!

S početkom u 10h. Ponestite dobru volju, alat i javite se ekipi radi snažnije inkluzije obična puka!

Navečer u prostoru izvedene dvorane Filodrammatice, udruga DRUGA RIJEKA organizira projekciju kultnoga LGBT klasika koji je odgojio razne generacije prikazom drag/queer scene New Yorka 70′-tih. Dakako radi se o filmu PARIS IS BURNING koji ovim putem još jednom raznim generacijama riječana/ki prikazuje život scene u nastajanju. Režiserka je Jennie Livingston, a film počinje u 21h.

Ulaz: besplatan

Za sam kraj udruga Hepatos  vas poziva  na humanitarni koncert  u 21 sat u drugoj koncertnoj prostoriji u svrhu podizanja svijesti o HIV-u među mladima i prikupljanja sredstava za rad udruge, u sklopu World AIDS Day (01.12). 
Sama udruga se bavi besplatnim i anonimnim testiranjem na HIV i hepatitis, konzultacijama te brigom o oboljelima a ovim bi koncertom pomogli u održanju njihove djelatnosti. Plakat za koncert WAD 2014

Nastupaju, metal/hardrock/core bendovi:

Mortal Divinity (Pula)
Elm Street Escape (Pula)
Tvoja Stara (Rijeka)

Po završetku koncerta nastavljamo s DJ programom do ranih jutarnjih sati! 

Cijena ulaznice : 10 kn (sav novac prikupljen od prodaje ulaznica ide udruzi Hepatos Rijeka)

Toliko za ovaj tjedan… Svratite u svakom slučaju.