Programi u prostorima Molekule // 25. – 30. 3.

Crna komora

Kako je internet od utopijskog, svima besplatnog, otvorenog raja i posljednje granične tvrđave slobodarstva doživio preobrazbu u trenutno stanje neprestanog nadzora, ekshibicionizma i paranoje?

Ova je dvojnost osnovna nit koja povezuje umjetnike i aktiviste čije radove, u okviru jedanaestog izdanja festivala Moje, tvoje, naše, predstavljamo na izložbi “Crna komora” u Malom salonu u Rijeci. Izložba je nastala u produkciji Drugog mora i ljubljanske Aksiome, a kustosi izložbe su međunarodno priznati umjetnički dvojac Eva i Franco Mattes te istraživač i kustos Bani Brusadin (The Influencers).

Izložba “Crna komora” stremi prema poticanju rasprave o delikatnoj i često neugodnoj ulozi umjetnosti i mašte u eri masovnog nadzora, pri čemu se naglasak stavlja na mnogostruke poveznice između poststudijske umjetnosti i nezavisnih istraživanja, aktivističkog obrnutog inženjerstva i novih oblika političkog aktivizma u eri mreža.

Saznaj više!

Izložbu možete posjetiti do 30. travnja. …ulaz je, naravno, besplatan!

crna komora

Objekti opasnih namjera

“Mogu li objekti imati opasne namjere? Štoviše, mogu li imati ikakve namjere budući da smo ih pribavili s jasnim i nedvojbenim ciljem da u našem svakodnevnom životu imaju određenu svrhu? Lako se prisjetiti osjećaja frustracije objektima koji nepredviđeno i kontinuirano odbijaju izvršiti svoju funkciju. Usprkos svojoj neposlušnosti, ovi objekti najčešće nastavljaju egzistirati u našem životnom prostoru i time ga mijenjaju protiv naše volje i svijesti. Ovo je prostor na rubu kontrole, prostor paralelne stvarnosti u kojoj objekti imaju opasne namjere. Bavljenje neposlušnim objektima vodi nas u centar složene psihološke i političke pozadine proizvodnih procesa. Polazeći od osobnih iskustava, izložba predstavlja narativne i dizajnerske intervencije na šest slučajeva iz svakodnevnog života koji postaju točke urona u dubinu nevidljivog i vibrantnog svijeta upotrebnih predmeta.”

Koncepcija izložbe Objekti opasnih namjera dizajnera Damira Prizmića i Nikole Bojića polazi od šest paradigmatskih slučajeva koji uključuju primjere poput USB sticka, kreditne kartice, plinske boce, tehnologije prepoznavanja lica, usluge „službe za korisnike“ i obrasca ponašanja korisnika u susretu sa strojevima koji „odbijaju suradnju“. Osim tekstova i dokumentacije o svakom od slučajeva, izložba uključuje i različite interaktivne predmete, fotografije, spekulativne scenarije i prototipove novih objekata koji su proizašli iz istraživanja „objekata opasnih namjera“.

Izložba je premijerno predstavljena u zagrebačkoj HDD galeriji tijekom siječnja i veljače ove godine, i problematizira upotrebne predmete, usluge, sustave i tehnologije s kojima smo u svakodnevnoj interakciji, a koji izazivaju osjećaje između paranoje i potpunog povjerenja. Jedan od objekata uključenih u izložbu, “USB killer”, također čini dio izložbe Spekulativno – postdizajnerska praksa ili nova utopija?, kojom se Hrvatska predstavlja na 21. Milanskom trijenalu dizajna.

Detaljnije!

Izložbu možete posjetiti do 29. travnja. …ulaz je, naravno, besplatan!

objekti opasnih namjera izložba

Proslava Svjetskog dana plesa

Rijeka i ove godine obilježava Svjetski dan plesa 29. travnja, koji slavi jedinstvenost plesa i pokreta od 1982 godine na inicijativu UNESCO-a. Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je podsjećanje da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Prostor Plus u petak 29.4.2016. organizira ples riječkih plesnih skupina, organizacija i plesača: Plesni centar Beat, Ri studio fitness, Flashdance unit, društvo za ples i rekreaciju Rotondo, Plesni centar K2K, plesna grupa Magija, plesna skupina Porto Ri, plesna grupa Flame, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, Tango Azur, Prve rijecke Mazoretkinje i Prostor Plus.

Pozivamo sve da se 29. travnja od 15:00 do 18:00 sati pridruže plesu, kao i performansu SKULPTURA koji će se dogoditi u 18:00 sati.

Detaljnije na Facebook stranici eventa.

go out and dance

Stranac

Stranac žestoko progovara o nespremnosti na prihvaćanje različitosti – spolne, rasne, nacionalne ili vjerske provocirajući (malo)građanski mentalitet. Studenti pod režijskom palicom mladog redatelja Aleksandra Švabića i asistenta Jerka Marčića progovaraju o ksenofobiji i načinu na koji ona nastaje; kako iz stereotipa nastaje predrasuda, iz predrasude strah, iz straha mržnja, iz mržnje nasilje. Priča prati devetero ljudi iz malog provincijskog mjesta nakon što među njih dođe Stranac, gastarbajter, jeftina radna snaga, što pokreće niz reakcija i događaja koji u konačnici dovode do nasilja.

Predstava je nastala prema motivima dramskog teksta Stranac njemačkog redateljskog velikana Reinera Warnera Fassbindera, prilagođena današnjem društveno-političkom kontekstu kroz improvizacije glumačkog tima.

Predstava Stranac igra 29. i 30. travnja u prostoru Filodrammatice u 19:00 sati. S obzirom na ograničen broj mjesta molimo rezervirajte svoje mjesto na mail: [email protected] Ulaz je besplatan. Primaju se dobrovoljne donacije koje će pomoći kako bi predstava igrala van grada Rijeke i Hrvatske.