Margina – Nina Zimmermann i Sara Salamon // Keops // Mokri snovi – Valerie Wolf Gang

Margina // Nina Zimmermann i Sara Salamon

Izložba “Margina” Nine Zimmermann i Sare Salamon spoj je dva samostalna projekta koja povezuje zajednički motiv granica. Za jednu su granice one između autora i čitatelja te između teksta i margina u knjigama, a za drugu (nekadašnje) državne granice u našoj regiji i arhitektonski objekti na ničijoj zemlji. Od 2015. godine zanima ih što određuje granicu, što se događa s one strane linije i kakvi postajemo ako prekoračimo.

“Granični objekti” Sare Salamon je site-specific projekt, odnosno medijsko istraživanje transformacije i fluidnosti odnosa prostora i objekta. Projekt je tematski smješten na područjima bivših granica Hrvatske, Slovenije i Italije. Bivši granični prijelazi napušteni su arhitektonski objekti na ničijoj zemlji; oduzete funkcije i namjene, oni postaju spomenici nekog prošlog sustava koji se svakodnevno oživljuju novim civilizacijskim problemima.

“Tragovi s margine” Nine Zimmermann multimedijalni je projekt koji granice traži na drugim mjestima – u prostoru knjige i u odnosu između autora/ica i čitatelja/ica. Projekt tematizira knjigu kao mjesto ostavljanja tragova čitatelja kroz povijest i to čini na primjeru Homerove ‘Ilijade’. Ostavljanjem tragova čitatelji se upliću u autorsko djelo – djelo koje je samo po sebi već krhko.

“Zahvaljujući radovima Sare Salamon i Nine Zimmermann, gledamo u objekte koje zaobilazimo (sitne i goleme sablasti istovremeno). I zato hodajmo sporije, pričajmo razgovjetnije, osluškujući kako govore mjesta i ljudi, stvari i geste. Govore o transformacijama i prolascima. Krhka stvarnost, krhka značenja i krhki objekti podsjećaju na to koliko je moć promjenjiva stvar.” (iz predgovora Liberte Mišan).

Galerija SKC, 11. veljače u 19:00 sati
11.02. – 16.02.2017. (radnim danom od 17 do 20 sati)

Keops

Nakon dolaska Matea Resmana na vokal Keopsa, krajem prošle godine, bend je intenzivno počeo raditi na novom, žešćem zvuku i novim pjesmama. Koncert u Palachu prvi je veliki koncert od promjena u bendu, a kako zvuči reformirani Keops i koliko su žestine unijeli u svoje nove pjesme riječka će publika imati prilike čuti prva.

Prije Keopsa kao predgrupa će nastupiti Epicentar, hard rockeri iz Crikvenice.

OKC Palach
11. veljače u 21:00 sat
Ulaz 30kn (u pretprodaji i na dan koncerta)

Mokri snovi – instalacija slovenske umjetnice Valerie Wolf Gang

Prisluškivanje tuđih razgovora i promatranje drugih bez njihovog znanja oduvijek se veže uz ljudsko ponašanje. Instalacija Mokri snovi mlade slovenske umjetnice Valerie Wolf Gang, u produkciji ljubljanske organizacije Aksioma, dopušta nam da se sakrijemo iza anonimnog identiteta i nudi nam mogućnost “invazije” u intimni život drugih.

Glavni dio instalacije sastoji se od akvarija u kojem su potopljena dva računalna monitora, na kojima je pokrenut Omegle – mrežna chat stranica koja nasumično povezuje ljude iz cijelog svijeta radi uspostavljanja razgovora putem web kamere. Korisnici stranice s druge strane ekrana pritom ne znaju da ih također promatraju posjetitelji galerije. Naime, budući da su zasloni okrenuti jedan prema drugome, web kamera s jednog monitora snima onaj drugi, prikazujući digitalnu refleksiju ljudi zaglavljenih u «digitalnom akvariju» koje nasumično bira algoritam.

Galerija Filodrammatica (Rijeka, Korzo 28/1), 16. veljače u 20:00 sati
16. 02. – 03.03. 2017. (radnim danom 16 – 20 sati, subotom 10 – 13 sati)

Više!