Proslava Svjetskog dana plesa // Tomson Highway: Songs in the Key of Cree

Proslava Svjetskog dana plesa: Go Out and Dance

29. travnja, 12:00 – 14:00 sati, Korzo (ispred Radio Rijeke)

Rijeka i ove godine obilježava Svjetski dan plesa 29. travnja, koji slavi jedinstvenost plesa i pokreta od 1982 godine na inicijativu UNESCO-a. Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je podsjećanje da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Prostor Plus u petak 29.4.2016 organizira ples brojnih riječkih plesnih skupina, organizacija i plesača. Čitanjem svjetske i hrvatske plesne poruke, Rijeka će postati još jedan hrvatski grad koji se priključuje globalnom svjetskom projektu proslave Svjetskog dana plesa.

Dan plesa u Rijeci organizira Udruga Prostor Plus, a program se održava paralelno u nekoliko hrvatskih gradova. Rad udruge podržava Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Tomson Highway: Songs in the Key of Cree

Velika dvorana Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka),
2. svibnja u 20:00 sati.

Nastupaju: Tomson Highway (glasovir), Patricia Cano (vokal) i Marcus Ali (saksofon)

U okviru europske turneje koja uključuje 10 izvedbi u 7 zemalja tijekom 21 dana, u utorak 2. svibnja 2017. u velikoj dvorani FIlodrammatice održat će se koncertna večer pod nazivom SONGS IN THE KEY OF CREE višestruko nagrađivanog kanadskog pisca, skladatelja i glazbenika TOMSONA HIGHWAYA.

Koncert će početi u 20 sati, a ulaznice po cijeni od 50 kn (redovna) / 30 kn (za studente i učenike) mogu se u pretprodaji kupiti u Dallas Music Shop Rijeka (Splitska 2a, Rijeka), kao i sat vremena prije početka koncerta u Filodrammatici.

“Songs in the Key of Cree” sastoji se od pjesama koje je Highway napisao tijekom proteklih trideset godina za njegovih pet mjuzikala – Rose, The Incredible Adventures of Mary Jane Mosquito, The (Post) Mistress, The Sage, the Dancer and the Fool, te poslijednjeg mjuzikla koji tek treba nasloviti.

Ono što pjesme čini jedinstvenima njihovi su tekstovi na jeziku Cree (Kri) Indijanaca, koji je danas najrasprostranjeniji autohtoni jezik u Kanadi, iz kojeg potječu mnoga imena poznatih kanadskih lokaliteta i gradova kao što je Winnipeg, Manitoba, Saskatoon, Saskatchewan, Chicoutimi, Quebec i Ottawa.
Kri je izrazito ritmičan jezik koji prirodno pristaje glazbi i glazbenom stvaralaštvu, a glazbena podloga je u ovom slučaju „cabaret“, koji stilski podsjeća na Cole Portera i Kurta Weilla.

Pjesme će otpjevati izvanredna peruansko-kanadska pjevačica kabarea, PATRICIA CANO, u pratnji jazz saksofonista Marcusa Alija i samog Tomsona Highwaya na glasoviru.

Nakon koncerta Željka Horvat Čeč održat će se razgovor s Tomsonom Highwayom.

Više!