Perforacije u Rijeci // KineDok: NK Roma // Rockom za Roka // Dijagnoze – izložba studenata APURI

Perforacije u Rijeci

Festival Perforacije se održava svake godine u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku, a ove godine i u Zadru i Osijeku. U programu festivala predstavljamo širok spektar umjetnika s Balkana čije se izvedbe temelje na plesnom, kazališnom i likovnom izrazu te prijelaznim i graničnim područjima i disciplinama. Perforacije 2017. počinju s programom u Rijeci.

9.6.2017.
Filodrammatica
Korzo 28
17.00

Razgovor: Pitanja kulture uz kavu i kolače
Gosti: Zvonimir Dobrović i Davor Mišković

U sklopu festival Perforacije pridružite nam se na razgovoru sa Zvonimirom Dobrovićem i Davorom Miškovićem. Format razgovora uz kavu i kolače način je direktnog komuniciranja predstavnika organizacija koje rade intenzivno rade na razvijanju programa u kulturi s publikom, a ovoga puta fokus ćemo staviti na pitanja kulturnog kapitala grada, te pitanja granica umjetničkih sloboda i kako ih čuvati.

Zvonimir Dobrović diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Kulturni menadžer, producent, višegodišnji koordinator festivala Eurokaz, osnivač i voditelj projekta Queer Zagreb, festivala Perforacije i Queer New York festivala. Voditelj i suradnik u nizu hrvatskih i međunarodnih projekata u kulturi, vrsni poznavatelj fondacija u kulturi, arts manager u Chapter Arts Centru (Cardiff, Wales), stipendist Robert Bosch Stiftung i Artslinka.

Davor Mišković je predsjednik neprofitne udruge Drugo more iz Rijeke. Kao kustos je organizirao brojne kulturne događaje, konferencije i obrazovne programe, surađivao je na nekoliko istraživačkih projekata i sudjelovao u mnogim programima kulturnog menadžmenta i kao što je i bio dijelom konzultantskih tijela. Kroz svoj dugogodišnji rad istražuje kulturni sektora s posebnim naglaskom na organizacijske aspekte kulturnog života. Aktivni je sudionik u kreiranju kulturne politike kroz razne oblike zagovaračkih akcija. Predaje na Filozofskom fakultetu u Rijeci, te drži tečajeve o kulturnom menadžmentu i teoriji organizacije. Također je bio uključen je u upravljanje kulturnim ustanovama i mrežama (bio je predsjednik Clubture mreže i član kazališnog vijeća Gradskog kazališta lutaka u Rijeci, kao i član Kulturnog vijeća Grada Dubrovnika). Sedam je godina bio zaposlenik u Ministarstvu kulture i honorarni suradnik u brojnim kulturnim udrugama, agenciji za istraživanje tržišta, dnevnim novinama i časopisima.

9.6.2017.
ELMA SELMAN
Korzo
18.00

Šifra: Repetitor
Naziv rada: Never again. Never. Again?

Zasigurno jedna od najpoznatijih i najčešće korištenih fraza, koja je odavno izgubila svoju težinu je Never Again (Ne ponovilo se ili Nikada više). Fraza koja je korištena kao izraz koji pretpostavlja odmak i svojevrsnu deklarativnu osudu širokog spektra nepoštivanja ljudskih prava – od genocida, ubojstava, protjerivanja, silovanja do ugnjetavanja i svih oblika diskriminacije i nasilja. Ne ponovila se Armenia, Ne ponovila se Kambodža, Ne ponovio se Holokaust, Ne ponovila se Rwanda, Ne ponovila se Srebrenica, Ne ponovila se protjerivanja, Ne ponovila se silovanja, Ne ponovila se ubojstva, Ne ponovili se napadi na osnovu seksualne orijentacije, Ne ponovilo se…

Ideja performansa Never Again. Never. Again? je proizašla iz revolta prema cikličnosti nasilja i zločina i repetitivnog ponavljanja fraza koje, čini se, imaju jako malo odjeka.
Performans je zamišljen kroz akciju lijepljenja naljepnica s ispisanim zločinima i ispisivanja riječi Never Again bijelom kredom na bijeloj podlozi. Kako su slova jedva vidljiva, potrebno je pratiti kretnju ruke i krede kako bi se shvatilo što biva ispisano. Uvećavanjem “zida zločina” i svega što se i danas ponavlja, riječi Never Again se ne pišu u istom omjeru. Ponekad se povećava učestalost riječi Never, a ponekad riječi Again, gdje njihovo prvobitno značenje gubi smisao, odnosno dobiva potpuno drugo oprečno značenje. Dinamika lijepljenja naljepnica i ispisivanja riječi se izmjenjuje i njihov odnos gubi jasnu uzročno-posljedičnu vezu kako performans odmiče.
Pola zida je korišteno za lijepljenje naljepnica, dok je druga polovina korištena za ispisivanje riječi. I naljepnice i riječi se nalaze negdje na sredini zida, odnosno u vidnom polju posjetitelja. Performans je višesatni i otvoren je za sudjelovanje posjetitelja.

Elma Selman (1983.), umjetnica i aktivistkinja, rođena u Prijedoru (BiH). Počela je crtati i pokazivati afinitet za umjetnost od ranog djetinjstva. U toku svog odrastanja selila se iz jedne države u drugu, iz jednog grada u drugi, iz jednog stana u drugi što je ostavilo pečat na njen kasniji umjetnički rad.

KineDok: NK Roma

Novo izdanje KineDoka proteći će u humanitarnom tonu. Naime, dokumentarni film NK Roma biti će uvertira za humanitarni koncert „Rockom za Roka“ čiji je cilj pomoć dječaku Roku koji se bori s cerebralnom paralizom i jednim od najtežih oblika epilepsije.

O filmu:
Vrijeme: 76′
Redatelj: Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar
Jezik: češki
Godina: 2016.
Zemlja: Češka

Sažetak:
Prošle godine u najnižoj je češkoj nogometnoj ligi zaigrao jedan neobičan klub, uglavnom sastavljen od romskih igrača. Bez obzira što je svaki ljubitelj nogometa upoznat s UEFA-inom kampanjom “Reci ne rasizmu”, još uvijek ima mjesta gdje nisu svi igrači na nogometnom terenu jednaki. Budući da je romska manjina u Češkoj izrazito nepopularna, igrači iz drugih klubova u ligi odbili su igrati protiv romske ekipe – a NK Roma tako je u startu odnijela pobjedu u većini utakmica.

Klikni za trailer!

O KineDoku:
KineDok je nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova.
Treće izdanje KineDoka u Hrvatskoj donosi niz novih hvaljenih europskih autorskih dokumentaraca. Prikazat će se recentni filmovi, redom premijerno prikazani na prestižnim filmskim festivalima, sa željom da jedinstvene priče i kvalitetni filmovi budu dostupniji i publici u velikim gradovima, ali i onoj u malim mjestima do kojih dokumentarni filmovi teško stižu.

Dođite, zovite ljude, dijelite…

Vidimo se!

Rockom za Roka

Rockom za Roka je humanitarna akcija nastala s plemenitim ciljem da građani Rijeke svojim malim doprinosom učine veliko djelo za svog malog sugrađanina dvanaestogodišnjeg Roka koji se od rođenja bori s cerebralnom paralizom i jednim od najtežih oblika epilepsije.

Ovim povodom skupina prijatelja i kolega mame Suzane okupila se i u suradnji s udrugom Ri Rock odlučila organizirati ovaj humanitarni koncert na koji se nesebično odazvalo 6 riječkih bandova:

Jonathan
One piece puzzle
Moskva
The Black Room
Krešo i Kisele Kiše
SUNSHINE MADNESS

Podržite i vi Roka i njegovu mamu 9.6. u Palachu! Budimo ovoga puta zajedničkim snagama njen oslonac i potpora!

Upad: 40 kn

Sav prihod od ulaznica koristit će se u svrhu smanjenja troškova liječenja i pomagala (auto dizalica i stolica za prijevoz) koja su prijeko potrebna kako bi Roku i njegovoj majci omogućili kvalitetno i bezbrižno provedeno slobodno vrijeme kakvo svaki dječak zaslužuje.

Naš žiro račun za donacije otvoren je u Adikko Bank na Mario Vulić (za Roko Vulić),
IBAN: HR 89 2500 0093 1100 65 808

Veliko hvala svima!

Dijagnoze – izložba studenata APURI

Izložba Dijagnoze predstavlja radove mladih umjetnika, diplomaca primijenjene umjetnosti na APURI koji se ovom prigodom publici predstavljaju radovima nastalima unutar kolegija Eksperimentalno crtanje, pod mentorstvom kipara i profesora Siniše Majkusa.

Radovi su realizirani kroz specifičan pristup mediju crteža kojeg studenti studiozno razvijaju eksperimentirajući pritom sa mogućnostima različitih materijala i kombinacijama likovnih tehnika, propitujući tako razvojne faze vlastitih umjetničkih dosega na kraju petogodišnjeg studija.

Preporučamo.

Otvorenje je zakazano za petak, 09.06. u 19:00h.
Galerija SKC, Kružna 8 (iza Palacha).