Reci, pa ispeci: učenički videoaktivistički radovi u Art-kinu Croatia // Nikola Bojić: De/formiranje modela

Reci, pa ispeci: učenički videoaktivistički radovi u Art-kinu Croatia

Mladi iz Učeničkog doma „Podmurvice“ posljednje su mjesece posvetili temi ljudskih prava i građanske participacije, kroz formu videoaktivizma, a njihovi video radovi nastali u tom periodu bit će predstavljeni u srijedu, 31. svibnja, od 20 sati u Art-kinu.

Riječ je o rezultatima edukacijskog projekta “Reci, pa ispeci 2” koji od 2015. provode udruge Filmaktiv i Pariter, u suradnji s Učeničkim domom “Podmurvice” Rijeka.

Projekt je osmišljen kao odgovor na manjkavost obrazovnog sustava da uvijek i adekvatno odgovori na sve učestaliji govor mržnje u javnom prostoru, nasilje u obiteljskim i partnerskim odnosima, nasilje među mladima kao i na sve prisutnije inicijative usmjerene na isključivanje i neuvažavanje potreba i prava pojedinih manjina.

Imajući na umu važnost preuzimanja i prakticiranja uloge aktivnih građana već od srednjoškolske dobi, provoditelji edukacije aktualne su teme s učenicima obradili u formi videoaktivizma te s mladima podijelili znanja potrebna za izradu kratkog dokumentarnog filma.

Kreativni izričaj u formi videa postaje tako način artikulacije potreba šire društvene zajednice a propulzivnost audiovizualnog sadržaja, medija bliskog srednjoškolskoj populaciji, također omogućuje kreativnu interpretaciju pojma građanina/građanke, ljudskih prava, odgovornosti, demokratskih vrijednosti i građanske svijesti.

Kako bi se upoznali sa specifičnim potrebama te brojnim fizičkim i društvenim barijerama pred slijepim i slabovidnim te osobama s invaliditetom, mladi su surađivali i s Emilom Mandarićem (Udruga slijepih Primorsko-goranske županije) te s Elizabetom Vega (RiOrgone – Inicijativa za zdravo življenje).

Na koji su način učenici Učeničkog doma „Podmurvice“ interpretirali svoju ulogu aktivnih građana/ki, bit će prezentirano posljednjeg dana svibnja u Art-kinu gdje će se moći pogledati i dokumentacijska izložba njihove aktivističke akcije.

Projekt “Reci, pa ispeci” realiziran je uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nikola Bojić: De/formiranje modela

predavanje o problematici modela te umjetničkim i dizajnerskim taktikama njihove analize i destabilizacije. Još jedno u nizu predavanja u okviru programa Refleks bavi se ulogom dizajna u obračunavanju s ustaljenim formama koje oblikuju našu svakodnevicu i načine na koje sagledavamo svijet!

Predavanje pod nazivom De/formiranje modela održat će dizajner i povjesničar umjetnostiNikola Bojić, koji će raspravljati o problematici modela i načinima njihove analize i destabilizacije kroz umjetničke i dizajnerske taktike.

Kako ističe,
“strukture i funkcije različitih tehnoloških i znanstvenih modela dramatično utječu na komunikaciju, formiranje političkih stavova i doživljavanje vlastite stvarnosti. Umjetna inteligencija, algoritmi za društveni inženjering te urbanizacija koja je tehnosferu nepovratno stopila s prirodom, tek su neke od povijesnih manifestacija modela i modeliranja. Skriveni u pozadini korisničkih sučelja te kodirani neutralnim, teško dohvatljivim jezikom znanosti, modeli proizvode politički i društveni prostor, no pritom ostaju van našeg dosega. Razumijevanje modela stoga je nužno izgurati iz zone znanstveno-objektivnog i ideološki neutralnog te ga podvrgnuti kritičkom propitivanju.”

Predavanje će se održati u velikoj dvorani Filodrammatice, u petak 2. lipnja u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Više!