Vari-éte // Jennifer Lyn Morone Inc. // 4. TJEDAN IZBJEGLICAma!

Vari-éte

Prostor Plus vas poziva na Varijete program kojim se predstavlja ovogodišnja završna produkcija i najavljuje službeni dolazak ljeta. Varijete svoja vrata otvara u petak, 23.6. u Filodrammatici u 20 sati, a po završetku programa koji objedinjuje plesne, akrobatske i glazbene točke, druženje se nastavlja u hang-été maniri :)

Nastupaju:
+ polaznice edukacije plesa na svili pod vodstvom Nives Soldičić
+ vokalno-instrumentalna neformalna skupina VINS
+ klaunessa Verna Đumbus
+ plesni studio Axis
Voditeljica programa: Marija Maksimović
Tehnicka podrška: David Dubrović

Pojmovnik:
Varijete, m.
〈G varijetèa〉
– vrsta zabavnoga kazališta u kojem se izvodi mješoviti program, sastavljen od glazbenih, plesnih, komičnih, artističkih i drugih točaka
été, m.
〈pl. étés 〉
– frc., ljeto
Vari-été
〈G vari-étéa〉
– kulminacija najave ljeta slavljenog glazbenim, plesnim i akrobatskim točkama
hengété
〈G. hengétéa〉
– užitak druženja uzrokovan zabavom, ljetom i dodatkom francuskih naglasaka

Minimalna donacija: 30 kn*
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Rad udruge Prostor Plus podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Zaklada Kultura nova, a prostorima Filodrammatice upravlja SU Molekula.

*Predstavu vam dajemo besplatno, no kako bismo osigurali sve uvjete nužne za izvođenje programa, molimo vas da naš rad podržite donacijom.

JENNIFER LYN MORONE™ INC
izložba djevojke koja je postala korporacija

Galerija Filodrammatica (Rijeka, Korzo 28/1), 20. lipanj – 7. srpanj 2017.
Otvorenje izložbe: utorak, 20. lipnja u 20 sati.
>> ULAZ SLOBODAN

Jennifer Lyn Morone

Kao što smo mogli saznati na predavanju koje je sredinom svibnja održala u Filodrammatici, američka konceptualna umjetnica Jennifer Lyn Morone je 2014. godine u saveznoj državi Delaware samu sebe registrirala kao korporaciju Jennifer Lyn Morone™ Inc.
http://jenniferlynmorone.com/

Izložba će pobliže objasniti poslovanje spomenute korporacije i predstaviti njezine proizvode:
▪ aplikaciju Database of ME ili DOME (prikuplja i pohranjuje sve podatke koje Morone stvara: njezinu lokaciju, otkucaje srca, aktivnost pretraživanja na internetu, raspoloženje, itd)
▪ parfeme “Lure” i “Repel” (temeljene na molekulama feromona Jennifer Lyn Morone koje privlače, odnosno odbijaju muškarce)
▪ hormonsku terapiju “Rejuvanix” (dobivene iz hormona DHEA Jennifer Lyn Morone)
▪ dijamante (proizvedene od kose Jennifer Lyn Morone)

Ovim projektom Lyn Morone zalazi u dugu tradiciju subverzivne afirmacije i jasno prevodi načine djelovanja EKSTREMNOG KAPITALIZMA, ekonomskog sustava u kojem svi danas živimo ali kojeg samo neki od nas razumiju i koriste njegove prednosti.

Ova nesvakidašnja izložba otvara se u utorak 20. lipnja u 20 sati, a moguće ju je besplatno posjetiti do 7. srpnja.

Više na http://drugo-more.hr/jennifer-lyn-inc/

4. TJEDAN IZBJEGLICAma!

Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, Koordinacija organizacija civilnoga društva za integraciju, organizira 4. Tjedne IZBJEGLICAma! Manifestacija se od 12. do 26. lipnja održava u Zagrebu, Rijeci, Ozlju, Kutini, Ivancu, Sisku, Splitu i Osijeku.
Organizacije okupljene u Koordinaciji za integraciju, zajedno sa partnerima, pozivaju vas na aktivnosti koje potiču kreiranje prostora susreta i razumijevanja između novih i starih članova društva, u svrhu poticanja uključivosti.Ove godine pozornost udruga usmjerena je na nužnost kreiranja sustava uključivanja koji obuhvaća odgovornost svih aktera, od pojedinaca do institucija – jer je integracija kao proces uključivanja dvosmjeran proces. U Republici Hrvatskoj još uvijek nije usustavljen održivi model integracije, a većina prakse odvija se uz pomoć volontera i organizacija civilnog društva. Podaci pokazuju kako većina osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita žele ostati u Hrvatskoj (od 300-tinjak osoba tek je 70-tak napustilo RH), a kako bi im pomogli da ovdje izgrade svoje živote i budu prihvaćeni, odgovornost za proces uključivanja moraju prihvatiti, osim samih izbjeglica, i svi građani, institucije, lokalne samouprave i donositelji političkih odluka — poručuju udruge okupljene u Koordinaciju za integraciju, te traže od svih institucija Republike Hrvatske da već danas krenu s promjenom smjera te započnu prve korake u izgradnji sustava integracije.

Svoj doprinos željenim promjenama ove godine u Rijeci pružit će inicijativa volontera, udruga i organizacija, kroz program u trajanju od 19.06.2017. do 21.06.2017. Nositelji aktivnosti i organizatori su: Udruga Delta, Kombinat i Filmaktiv.

Svu zainteresiranu javnost pozivamo da nam se pridruže i prisustvuju programu navedenom u nastavku:

19.06.2017.

— 19:00h – 20:30h: Radionica o položaju i pravima izbjeglica i tražitelja azila za srednjoškolce. Organizator: Udruga Delta. Lokacija: Udruga Delta (Blaža Polića 2).

— 20:30h: Projekcije filmova STIFF ON THE ROAD refugees:

1. Transit zone (2015.), 32 min. (Federik Subei – Edinburgh College of Art);
2. Herzlich Willkommen (2015.), 33 min. (Marc Eberhardt i Pablo Ben Yakov – Filmakademie Baden-Württemberg);
3. A Storytelling; I only wish I could be there…, (2016.), 9:27 min. (Huda Takriti – University of Applied Arts Vienna).
Organizatori: Filmaktiv i SKC. Lokacija: Filodrammatica (Korzo 28)

20.06.2017.

— 19:00h – 20:30h: Jezična radionica farsija (perzijskog jezika). Potrebna prijava za sudjelovanje zbog ograničenog broja sudionika (20), na e-mail: [email protected]
Voditelj radionice: Vedran Obućina. Organizator: Udruga Delta. Lokacija: Udruga Delta (Blaža Polića 2).

— 21:30h – 23:30h: Projekcije performansa Nike Rukavine: “In the end it’s all about money”; “I have earned my star”; “Lost in transition”. Organizator: Kombinat. Lokacija: Molo longo (3. kontejner)

21.06.2017.

— 20:30h: Projekcija filma Naseljenici – Naši novi susjedi s puškama (The Settlers – Our New Neighbours with Guns), 2013., 65 min. (Barbara Babačić). Organizator: Filmaktiv. Lokacija: Filodrammatica (Korzo 28)

Detaljnije o sadržajima programa:

Ponedjeljak (19.06.2017.)

19:00h – 20:30h Radionica o položaju i pravima izbjeglica i tražitelja azila za srednjoškolce — Glavni cilj radionice je informiranje i podizanje svijesti sudionika/ca o pitanjima vezanim uz prava izbjeglica i tražitelja azila, njihov položaj u društvu, situacije i uvjeti u kojima se nalaze ili mogu naći na putu promjena kroz koje prolaze, te o razlozima i posljedicama navedenih pitanja. Paralelno se povlači i reflektira pitanje položaja manjina unutar nekog društva. Kroz rasprave, igranje uloga i aktivno promišljanje o aktualnim događajima i informacijama, ali i o vlastitim stavovima, sudionici/ce će steći detaljniji uvid u navedena pitanja i moći dati kritički osvrt na ista.

20:30h: Projekcije filmova STIFF ON THE ROAD refugees:

Transit Zone
Federik Subei
2015.
32 min

“Tranzitna zona” je autentičan uvid u život izbjeglice u “Džungli” kod Calaisa u sjevernoj Francuskoj. Teefa je pobjegao pred režimom u Sudanu sanjajući da će započeti novi život u Ujedinjenom Kraljevstvu. No, šuljanje u kamione kako bi se prešlo granicu je teško i teški uvjeti u kampu uzimaju svoj danak. Teefa počinje preispitivati “veličinu” Britanije i razmatrati druge opcije. Filmaš je proveo tri zimska mjeseca živeći s izbjeglicama u improviziranim šatorima u “Džungli”. Rezultat je puno intimniji i osobniji portret života u Džungli od onog što vidimo na vijestima ili televizijskim dokumentarcima.

Edinburgh College of Art

Herzlich Willkommen
Pablo Ben Yakov
Marc Eberhardt
2015.
33 min

Smješten u mirnom njemačkom selu, “Herzlich Willkommen” pripovijeda o nasilnim vremenima dok promatra svakodnevni život u prihvatnom centru za tražitelje azila. Mohamad, Ahmad, Abraham i Yohannes dijele svoje priče s nama.

Filmakademie Baden-Württemberg

A Storytelling; I only wish I could be there…
Huda Takriti
2016.
9:27 min
„Kada bih barem bila tamo ˝ je pokušaj istraživanja mojega sjećanja u periodu između 2013. i 2015., godine kada sam se vratila u Siriju. Projekt čine snimke kojima se želi prikazati kako se na nekoga odražavaju traumatični događaji i kako na kraju imaju dugotrajni utjecaj na naše sjećanje. Snimke istražuju ulogu sjećanja i pripovijesti koju imaju u diskursu sukoba. Snimke su metoda kojom se netko može koristiti da se suoči s aspektima života koji utječu na način života kojim pojedinac trenutno živi.

University of Applied Arts Vienna

Utorak (20.06.2017.)

19:00h – 20:30h: Jezična radionica farsija (perzijskog jezika). Voditelj radionice: Vedran Obućina. — Radionica perzijskog jezika za početnike na interaktivan i zabavan način dočarat će sudionicima osnove kulture i jezika.

21:30h – 23:30h: Projekcije performansa Nike Rukavine: “In the end it’s all about money”; “I have earned my star”; “Lost in transition”.

In the end it’s all about the money

Performans održan u sklopu rezidencijalnog programa u San Sebastianu koji je bio Europska prijestolnica 2016.
Rukavina u performansu reže 12 zvijezda iz 12 € kovanica i stvara novu zastavu Europske Unije. Performansom zapravo postavlja pitanje: hoćemo li dozvoliti da se EU vrti isključivo oko novca te pomalo, ali sigurno ide u smjeru zatvaranja (vraćanja granica) i ukidanja ljudskih prava?

I have earned my star

Performans održan u Kunsthausu u Grazu.
Nastao je kao reakcija na trenutačna zbivanja odnosno sve veće buđenje nacionalizma, podizanja svakojakih zidova i umjetnih podjela koje nas otuđuju jedne od drugih.
Postavlja se pitanje: tko odlučuje tko vrijedi više, a tko manje, te tko zavređuje živjeti pod zvijezdom?

Lost in transition

Europska zastava simbol je ne samo Europske unije, nego i Europskog identiteta u širem smislu. Europska zastava se sastoji od 12 zlatnih zvijezda u krugu na plavoj pozadini. Zvijezde simboliziraju ideale jedinstva, solidarnosti i sklada među narodima Europe. Russel Foster, iz Mapping European Empire
Pranjem zvijezda s EU zastave u moru perem ideale jedinstva, solidarnosti i sklada ostavljajući nas bez ideala i samo s istinom koja nas povezuje. Svi smo ljudska bića koja žive od iste zemlje, mora i neba.

Srijeda (21.06.2017.)

Projekcija filma Naseljenici – Naši novi susjedi s puškama (The Settlers – Our New Neighbours with Guns).

“Naseljenici – Naši novi susjedi s puškama” srednjemetražni je dokumentarni film koji se bavi problematikom židovskog naseljavanja unutar palestinstinskih granica Zapadne obale.
Politika kolonizacije palestinskog teritorija nezakonita je po Međunarodnom pravu, no naselja se šire iz dana u dan, a naseljenici hodaju naokolo naoružani, sustavno terorizirajući lokalno stanovništvo. Ovu stranu priče mediji prešućuju, a javnosti je poznat samo termin “palestinskog bombaša samoubojice”. Svakodnevne nenasilne akcije, demonstracije i aktivnosti palestinskog civilnog društva neprestano se zanemaruju, posebice one International Solidarity Movement-a čiji nas volonteri vode kroz priču filma.
Što se događa s one strane zida i kako je moguća komunikacija između kamenja i pušaka? Vrijedi li uopće demonstrirati ili se time jednostavno čuvaju krhotine dostojanstva? Ovaj dokumentarni film nastoji dekonstruirati stereotipe i predrasude o arapskom svijetu, ali i prikazati suptilno etničko čišćenje koje se odvija pred očima svijeta.

2013.
65 min
autorica: Barbara Babačić
produkcija: Filmaktiv