Film svima – ciklus filmova prilagođenih gluhim i nagluhim osobama // Okrugli stol: Odnos politike prema majčinstvu i radu // Acid Mothers Temple & the melting paraiso U.F.O. u Rijeci

Film svima / ciklus filmova prilagođenih gluhim i nagluhim osobama

Filmovi su prilagođeni osobama s oštećenjem sluha, no na projekcije su pozvani svi/sve.

Ovogodišnji program uključuje dokumentarni film riječke redateljice Masa Drndic, Polazište za čekanje, nastao 2013. u produkciji Filmaktiva koji je na programu u četvrtak, 28. rujna u 19 sati.
Drugi dan drugog izdanja Film svima započinje ovogodišnjom uspješnicom, filmom Uzbuna na Zelenom Vrhu, redateljice Čejen Černić, koji je do sada pogledalo više od 200.000 gledatelja. Film nastao u produkcijiKinorama na programu je u petak, 29. rujna u 13:30 sati. Film svima u četvrtak u 19:00 sati zatvara nagrađivani dokumentarac, Lijepo mi je s tobom, znaš, redateljice Eva Kraljević, nastao u produkciji Hulahop.

Film svima, projekt kojeg udruga Filmaktiv provodi u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka, ima za cilj prilagodbu audiovizualne kulture osobama s oštećenjem sluha.
Planirani daljnji razvoj projekta uključuje nastavak prevođenja i prilagodbe filmova te formiranje medijateke slobodne za korištenje kao i poticaj akterima u kulturi na prilagodbu sadržaja i forme za konzumaciju svih društvenih skupina.

Film svima! Kultura svima!

Program se provodi u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka (Ugin Rijeka) te uz financijsku podršku Grada Rijeke, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Zaklade “Kultura Nova”.

Filodrammatica, prvi kat, Korzo 28
28. i 29. rujna 2017.

Okrugli stol: Odnos politike prema majčinstvu i radu

Okrugli stol “Odnos politike prema majčinstvu i radu: postoji li i kako se manifestira diskriminacija” dio je 10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava i ima za cilj staviti diskriminaciju koju žene doživljavaju, a povezana je s majčinstvom, u agendu kao dio postojećeg diskursa o reproduktivnim pravima. Deset dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava manifestacija je udruge PaRiter o kojoj više možete naći na: bit.ly/10dana2017.

Ideja okruglog stola je protumačiti učestalost diskriminacije žena kroz prizmu majčinstva, bilo kada traže posao ili su već zaposlene, te ponuditi rješenja koja bi mogla stati na kraj ovom problemu.

Na okruglom stolu će govoriti Petra Kontić, diplomirana sociologinja i voditeljica programa “Rodna ravnopravnost” u B.a.B.e.-ama i Ivana Nekić, diplomirana pravnica, uz moderaturu Marinelle Matejčić iz udruge PaRiter.

Petra Kontić će govoriti o rezultatima istraživanja provedbe i učinka instrumenata i mjera koje utječu na usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza. Navedeno istraživanje je provedeno u sklopu projekta “Žene na tržištu rada-procjena utjecaja roda”, u razdoblju od veljače do prosinca 2015. godine.

Ivana Nekić nedavno je diplomirala na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci na temu “Položaj žena na tržištu rada”. Govorit će o stvarnim razmjerima diskriminacije žena na tržištu rada u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Udruga PaRiter provela je ispitivanje učestalosti diskriminacije po ranije spomenutim osnovama putem upitnika kojeg je ispunilo 1599 žena iz cijele Hrvatske. Na okruglom stolu ćemo ukratko prezentirati i rezultate ispitivanja.

Okrugli stol “Odnos politike prema majčinstvu i radu: postoji li i kako se manifestira diskriminacija” dio je projekta “Prava, rad i žene” kojeg financijski podupire Rosa Luxemburg Fundacija.

Filodrammatica, prvi kat, Korzo 28
26. rujna u 18:00 sati

Acid Mothers Temple & the melting paraiso U.F.O. u Rijeci
& The Freak Folk Of Mangrovia

Distune promotion vam predstavlja japanske bogove psihodelije!

Acid Mothers Temple & the melting paraiso U.F.O. (Japan)

Nastali 1995. godine, kao samoprozvana milenijska hippy grupa, putuju svijetom predstavljajući svoj spoj psihodelije, bučnih gitara i moćnog ritma. Okupljeni oko gitarista imena Kawabata Makoto, rad su počeli pod utjecajem progressive rocka, da bi nastavili s jazz primjesama u svojoj glazbi, dodajući psihodelične elemente i improvizaciju. Acid Mothers Temple je trenutno kolektiv od tridesetak glazbenika, umjetnika i performera kojima je glazba samo jedan od polja interesa.

The Freak Folk Of Mangrovia (Rijeka)

The Freak Folk Of Mangrovia je fluktuirajući kolektiv glazbenika koji već više godina surađuju u raznim bendovima. Glazbi se pristupa kao igri, eksperimentirajući sa zvukom i raznim ritmičnim temama. Ne stvaraju pjesme u klasičnom smislu već razrađuju ideje koje se kreću od laganih, opuštenih, atmosferičnih dijelova do žestokih, kaotičnih, soničnih eksplozija.
Samim time nikad ništa nije izvedeno identično i svaki put je pred sastavom drugačiji izazov što stvara uzbudljivo i nepredvidivo putovanje kroz nove zvukovne pejzaže.

28. rujna u 20:00 (vrata) OKC Palach
Cijena: pretprodaja 50 kn, na ulazu 75 kn
Ulaznice potražite u Dallas music shop Rijeka,Splitska 2a i na Entrio.hr.