Izložba Maje Smrekar // Star Wars Party // Ri Lit 6 // One Piece Puzzle i Po’ Metra Crijeva u Palachu // Algiers u Rijeci!

Oprema za preživljavanje u antropocenu – trailer

Novu godinu i novi izložbeni ciklus u galerijskom prostoru Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) započinjemo izložbom nagrađivane slovenske umjetnice Maje Smrekar.

Oprema za preživljavanje u antropocenu – trailer predstavlja korisne alate za biološko preživljavanje u slučaju apokalipse.

Iako u znanstvenim krugovima još uvijek nije službeno prihvaćena, antropocen je oznaka za epohu koja počinje sredinom dvadesetog stoljeća, kada je čovjekov utjecaj na Zemljine geološke i ekološke procese postao toliko izražen da prema mišljenju mnogih znanstvenika nadilazi klimatsku stabilnost dosadašnjeg razdoblja holocena. Čovjek je u velikoj mjeri tako odgovoran i za ubrzanje inače prirodnog fenomena rasta invazivnih vrsta, koji je u dvadesetom stoljeću postao jedna od glavnih prijetnji ljudskom zdravlju i očuvanju biološke raznolikosti.

Istražujući tipologiju invazivnih vrsta, Maja Smrekar je odabrala pojedine označitelje slovenske kulturne baštine i oblikovala ih u mobilni set za preživljavanje u vremenu kada ljudima, kao trenutno najvećoj invazivnoj vrsti, prijeti izumiranje, čime Zemlja zalazi u novo doba: post-antropocen.

Više na drugo-more.hr.

Vidimo se na otvorenju u četvrtak, 18. siječnja u 20 sati!
Izložbu je moguće besplatno posjetititi do 2. veljače, radnim danima od 16 do 20 sati.

Star Wars Party

Nova borbeno-operativna party stanica Death Star 13, uz savezničke snage udruga 3. Zmaj, Kulturni Front i Ri Rock pozivaju vas na službeni Star Wars Pary koji će u petak, 19.01. u OKC Palach okupiti sve ljubitelje znanstvene fantastike i prirediti najbolji intergalaktički party!

Uz cosplay, projekcije, dekoriran prostor i Sci Fi & Fantasy nagradne igre događaj ima u cilju zabaviti sve fanove legendarne franšize Star Wars uz raznoliku glazbenu pozadinu koju nam donosi novi glazbeni selektori Death Star 13.

Detaljan program na Facebook eventu.

Take a trip with Ri Lit 6

Neformalna književna skupina Ri Lit postoji od 2012. godine. Otada naovamo redovito nastupaju u Rijeci u sklopu manifestacije Noć velikog čitanja, kao i mnogih drugih događaja, od Riječkih ljetnih noći do OpArta, te samostalnih nastupa.

Dosad se Ri Lit predstavio zagrebačkoj, vukovarskoj, omišaljskoj, pulskoj te dva puta prošle godine splitskoj publici, a u četvrtak, 25.01., po peti će puta zauzeti prostor dvorane Filodrammatica u Rijeci! Osam autora – Tea Tulić, Željka Horvat Čeč, Igor Beleš, Enver Krivac, Davor Mandić i čak tri najnovije akvizicije Ri Lita – Gordana Brkić Žagar, Dunja Matić i Doris Pandžić – čitat će svoje najbolje priče, s početkom u 20 sati!

Nemojte zakasniti jer broj je sjedećih mjesta ograničen!

foto: Kristina Barišić
Odmah nakon nastupnog čitanja, publika će imati prilike zajedno s autorima uživati u ugodnom ambijentu ‘Dnevnog boravka’ u Ciottionoj na after partyju, uz dobar odabir glazbe i prijatnom druženju!

Koncertna promocija novih albuma One Piece Puzzle i Po’ metra crijeva!

Posljednjeg petka u prvom mjesecu 2018. OKC Palach postaje poprište ukrštavanja zvučnih kulisa koje spremaju dvije riječke koncertne atrakcije. One Piece Puzzle i Po metra crijeva s novim materijalima pred svojom publikom spremaju razaranje koje će uzdrmati temelje legendarnog kluba u Kružnoj ulici. Novi albumi uigrane postave zalog su koncertne štale koja nas očekuje u petak, 26.01. od 20h.

One piece puzzle su industro pop-atrakcija, provokativno sexy formacija,agresivno-opscesni kvartet, umjetničko interventa postrojba, bend za rođenja i sprovode, bend za vjenčanja i rastave i još štošta toga.Na sceni su od dvijetisuće i neke, anedavno su rodili i treće (III) dijete. Nakon podužeg izbivanja varaćaju se i udaraju tamo gdje treba, ravno u glavu!Posvjedočite ovom bludničkom činu i dopustite im da se iskupe za vaše grijehe, umjesto vas.

Po’ metra crijeva su prvi i jedini Ča-Metal bend, inspiraciju crpe iz istarskih legendi i priča, a glazbu rade pod utjecajem istarske ljestvice, death metala i punka. Zafrkantskim pristupom cijelom konceptu i energičnim nastupima uživo ovi zamaskirani momci osigurali su svoje počasno mjesto na underground sceni od osnutka grupe 2003. godine. Band izdaje dva albuma za vlastitu etiketu Izdali smo metal, „Črne besede va kastafskih šumah“ 2003., te “Metal va guzice” 2005. godine. Osnovan kao projekt bandova One Piece Puzzle i Hesus Attor, band je aktivno svirao do 2007. kad se gasi zbog djelovanja matičnih bandova. U jesen prošle godine Č.R.U. (vokal) i Armageljon Espaljon (gitara) odlučuju se za nastavak rada i okupljaju Tomislava Nipriju na bubnju, Šamana Šamanića na sopelama i klavijaturi, te Ogana Keksbura na bas gitari i skladaju novi album koji svjetlo dana dočekuje u 2018.

Ulaznice možete kupiti u Dallas Music Shopu Rijeka te na sustavu Entrio.hr.

Algiers

Riječka klupska premijera benda Algiers kao glazbeni odgovor na mračna vremena u kojima se nalazimo!

Bend čine svjetski putnici, lokalno i globalno spojeni, a žive na relacijama London – Atlanta – New York. Vokal Franklin James Fisher, Ryan Mahan na bas gitari, Lee Tesche na gitari i bubnjar Matt Tong na ovoj turneji predstavljaju svoj novi, drugi po redu album The Underside Of Power, djelo kojim jasno govore o korijenima otpora u društvu.

Underside Of Power iskočio je kao jedan od najzamjećenijh albuma godine do sada, s pohvalama koje pršte s obje strane Atlantika iz publikacija The Observer, Rolling Stone, Uncut, The Wire, Quietus, A.V Club, DIY, Clash i The Line of Best Fit među mnogima drugima, kao i ulaska u UK Chart Store top 10. Snimljen u Bristolu, producirao ga je Adrian Utley (Portishead) i Ali Chant, mixao Randall Dunn (Sunn O))), a post-produkciju radio Ben Greenberg (The Men, Hubble, Uniform).

Riječ je o beskompromisnom i strastvenom albumu koji je eklektičan po stilu, pa nalazimo gospel, južnjački rap, post punk, italo, soul itd..
Kao multinacionalni kvartet s najviše dva člana koja istodobno žive u istom gradu, fizička raštrkanost ih otkriva kolektivno i individualno, te ih izlaže izazovima provokacije britanske ksenofobije i Trumpove Amerike.

Detaljnije na Facebook eventu.

Ulaznice možete kupiti u Dallas Music Shopu Rijeka te na sustavu Entrio.hr.