Geert Lovink: Digitalni novac za sve! // Delta talk: Gabriel Hensche & Igor Eškinja // Predstavljanje knjige “Baština” o prvih 10 godina TBF-a // Micro Macro Art 2 // Stonerizacija

Geert Lovink: Digitalni novac za sve!

S veseljem najavljujemo da u Filodrammaticu stiže Geert Lovink – legendarni nizozemsko-australski teoretičar medija, internetski kritičar i aktivist, osnivač amsterdamskog Institute of Network Cultures (http://networkcultures.org/). Jedan je od ključnih teoretičara koji stoji iza koncepta TAKTIČKIH MEDIJA – korištenja medijskih tehnologija kao oruđa za transformaciju kritičke teorije u umjetničku praksu.

U predavnju “Digitalni novac za sve!”, Lovink će razgovarati o tome kako će umjetnici i autori sadržaja (a to smo svi) zarađivati za život od svog rada u 21. stoljeću. Mišljenje Silicijske doline je da ni neće – svi ćemo biti prisiljeni besplatno davati sve naše kreacije, u zamjenu za “pozornost” na društvenim mrežama…

Kao odgovor na globalnu financijsku krizu 2008. godine, u svrhu zaobilaženja banaka i tehnoloških divova, pojavile su se “kriptovalute” poput bitcoina, novčana razmjena odvija se preko mobilnih telefona, a mnogi se pridružuju crowdfunding kampanjama.

Kakva politika stoji iza svih tih novih usluga? Kakav je odnos umjetnika prema tim novim mrežnim arhitekturama? Na koji način bismo trebali sagledavati trenutnu pompu? Jesu li te usluge doista decentralizirane, kako se tvrdi? Novac je digitalan već desetljećima, a sada postaje neodvojiv od interneta. Ako u ovoj igri ni Wall Street ni Silicijska dolina neće biti pobjednici, tko će?

Filodrammatica, srijeda, 18. travnja u 20 sati.

Više na drugo-more.hr.

Delta talk: Gabriel Hensche & Igor Eškinja

Umjesto uobičajene prezentacije radova Gabriel Hensche i Igor Eškinja međusobno će predstaviti radove. Doslovno, zamjenivši pozicije a time i prespektivu predstaviti će publici svoje video radove, performance, fotografije i instalacije. U toj će pomaknutoj situaciji ne samo posjetitelji već sami umjetnici dobiti drugačiji uvid u radove koji variraju od podvodnih habitata, ekspedicije u najdublju točku na Zemlji do njišućih nebodera i omiljenih televizijskih programa multietničkih predgrađa.

Gabriel Hensche (Njemačka) istražuje mogućnosti nastale iz zatečenih situacija. Brojni performansi, video radovi i instalacije nastaju u dijalogu s okolnostima iz kojih proizlaze. Uz samostalno umjetničko djelovanje, radovi Gabriela Henschea često nastaju u suradnji s kolegama iz različitih umjetničkih područja (“Punch”) kao i sa znanstvenicima (“Wardian case”). Izveo je projekte izvan tradiocionalnog izložbenog okvira poput: dvanaestosatnog performansa na autoputu (“Op.10, No.12”), podvodne arhitektonske konstrukcije u baltičkom moru (“Liminal Dome”) ili ekspedicije do najdublje kopnene točke na zemlji (“Fourth Pole”). Hensche je izlagao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama.

Igor Eškinja (Hrvatska) živi i radi u Rijeci. Eškinja konstruira svoje arhitekture percepcije kao ansamble skromnosti i elegancije. Umjetnik “izvodi” objekte i situacije, obuhvačajući ih u njihovoj intimnoj i tihoj tranziciji iz dvo-dimenzionalne u tro-dimenzionalnu formalnu pojavu. Koristeći jednostavne, jeftine materijale, poput samoljepljive trake ili električnih kabela te ih razlažući s ekstremnom preciznošću i matematičkom točnošću unutar striktnih prostornih parametara, Eškinja definira drugu kvalitetu koja seže dalje od fizičkih aspekata i ulazi u registre imaginarnog i van-perceptivnog. Eškinja je izlagao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama.

Četvrtak, 19.4. u 19:30 sati, Delta 5, Rijeka

Predstavljanje knjige “Baština” o prvih 10 godina TBF-a

Knjiga “Baština – kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF-a” bit će predstavljena u Omladinskom kulturnom centru Palach u petak, 20. travnja, s početkom u 19 sati.

U razgovoru o knjizi sudjelovat će njezin autor Nikola Čelan, sociolog Krešimir Krolo i članovi TBF-a Luka Barbić i Mladen Torvald Badovinac, koji će se prisjetiti vremena kada su stvarali bend koji je danas postao jedan od najpopularnijih u Hrvatskoj.

Ulaz je slobodan!

Više na drugo-more.hr.

Osim detalja o osnivanju TBF-a, knjiga “Baština” govori o devedesetim godinama u kojima su mladi sami sebi organizirali zabavu na ulicama punim droge i nerijetko nasilja. Mlađima ovo djelo omogućiti da TBF-ove stihove stave u kontekst, a suvremenike tog vremena vratiti u doba kada su se dobre stvari dijelile na kazetama…

Vidimo se u Palachu!

Micro Macro Art 2

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe koje će se održati u utorak, 17.04. u 20 sati, u Galeriji SKC (Kružna 8, Palach).

Izložbu je moguće razgledati do petka 20.04. zaključno sa premijernim nastupom ALENA I NENADA SINKAUZA u suradnji sa IVANOM MARUŠIĆEM – KLIFOM, u klubu Palach, u 21:00h.

Ulaz na oba događaja je slobodan.

Izložbom Micro-Macro Art II u Galeriji SKC-a po drugi put se, u okviru Festivala znanosti, predstavljaju studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.  Ovogodišnji Festival znanosti posvećen je znanstvenim otkrićima kao zadivljujućim ljudskim ostvarenjima koja imaju moć pronicanja zagonetki i mijenjanja našega svijeta.  Da takvu heurističku moć ima i umjetnost, stoljećima nam dokazuju radovi umjetnika, koji uvijek iznova, na različite načine, iz različitih perspektiva otkrivaju naš svijet i šire naše vidike.  Na ovoj se izložbi stoga predstavlja deset mladih umjetnika sa svojim jedinstvenim i međusobno raznolikim otkrićima.

Izložba Micro-Macro Art II rezultat je rada studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci u okviru kolegija Micro-Macro, pod mentorstvom izv.prof.art.mr.sc. Ingeborg Fülepp te u suradnji sa Centrom za inovativne medije  pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.  Izložba je i drugo izdanje prošlogodišnje izložbe Micro Macro Art održane u okviru 15. Festivala znanosti, u travnju 2017. godine u Galeriji SKC.

Umjetnici: Anja Alić, Ivana Đerić, Paula Fumić, Martina Goričanec, Michael Knežević, Angela Maksimović, Nicol Načinović, Marina Rajšić, Andrej Shumkovski, Nadja Stevanović

Kustosice: Ingeborg Fülepp i Mia Krneta
Produkcija i vizuali: SKC, AKUMULATOR

Stonerizacija