Međunarodni znanstveni skup ”Atlantic to Adriatic” // GIPSS + Nepal i Yars live in Palach // Premijera predstave”Retrica” // Đurđevdan_VINS, Če bo bo, če na na, Dr. Smeđi Šećer // Warm Up Dark Circle Fest

Međunarodni znanstveni skup ”Atlantic to Adriatic”

Događaj započinje u četvrtak, 26. travnja u 16:00 sati u zgradi Filodrammatice, s panelom o migraciji, jeziku i religiji. U 18:30 sati slijedi pozdravni govor Olive Hempenstall, irske veleposlanice u Hrvatskoj te Irene Kregar Šegota, direktorice Sektora za razvoj i strateška partnerstva TD RIJEKA 2020. Ključni govor naziva ”Hubert Butler and the Balkans” održat će Chris Agee, pjesnik i urednik časopisa Irish Pages a raspravu će moderirati Vuk Perišić, pisac i novinar iz Rijeke te Aidan O’Malley sa Sveučilišta u Rijeci.

”Atlantic to Adriatic” okupit će znanstvenike i istraživače iz područja povijesti, kulturalnih studija, geografije i drugih interdisciplinarnih perspektiva, koji su u radu fokusirani na poveznice između Irske i jugoistočne Europe. Tako će skup biti i jedan od prvih koraka u akademskom povezivanju Irske i Hrvatske.

Znanstveni skup dio je projekta Krajobrazi sjećanja koji istražuje i predstavlja razne teme vezane za kulturu sjećanja Rijeke i regije, čime doprinosi ciljevima programskog pravca Doba moći, sastavnog dijela programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Projekt Krajobrazi sjećanja provode Odsjek za kulturalne studije u Rijeci, Rijeka 2020 i drugi lokalni i inozemni partneri.

Kao jedna u nizu aktivnosti u pripremi za 2020. godinu, kada će irski grad Galway i Rijeka biti europske prijestolnice kulture, 26. i 27. travnja u Rijeci se održava međunarodni znanstveni skup ”Atlantic to Adriatic: Contact points and historical parallels between Ireland and Southeast Europe” koji će istražiti dodirne točke, povijesne paralele i usporedbe između Irske i jugoistočne Europe.

U petak, 27. travnja od 09:00 sati nadalje, na Filozofskom fakultetu u Rijeci (F-801) održavat će se paneli o okvirima etnonacionalnih sukoba i irsko-balkanskih povijesnih i kulturnih veza. Okrugli stol s početkom u 16:00 sati vodit će Vjeran Pavlaković sa Sveučilišta u Rijeci.

Znanstveni skup koordiniraju Rory Archer sa ”University College London”, Jelena Đureinović sa ”University of Giessen” i Vjeran Pavlaković sa Sveučilišta u Rijeci. Događaj je velikodušno podržan od strane Veleposlanstva Irske u Republici Hrvatskoj, Filozofskog fakulteta u Rijeci te Rijeke 2020 – EPK.

GIPSS + Nepal i Yars live in Palach

Hrvatska Glazbena Unija Primorsko-Goranske Županije predstavlja:
Proslavu 25 godišnjice HGU PGŽ uz NAJEKSKLUZIVNIJI ROCK KONCERT DESETLJEĆA!!

Nakon 20 godina pauze grupa Gipss će promovirati svoj novi CD ‘Vragoder the 2nd’ – reizdanje Vragodera e.p., digitalno obrađeno i remasterirano, obogaćeno s pet još starijih pjesama, koncertom uživo na kojem će nastupiti gotovo svi članovi iz svih postava grupe Gipss

Koncertu će predhoditi svečana proslava 25. godišnjce rada HGU PGŽ koja je najavljena za 17:00h

Upad je besplatan!!

Premijera predstave”Retrica” , za djecu i odrasle (3+)

Što?
Škola glume za djecu Happy Things Academy završava sezonu premijerom predstave “Retrica”. Predstava je namjenjena djeci i odraslima. Zabavna je i edukativnog karaktera. Poučava o povijesti glazbe. Kroz likove ujne Jazz, stine Blues, sestara Rock, Roll, Pop, Hip Hop i tetke Disko saznajte što se dogodilo sa glavnim gradskim radijom i kako je rasla glazba kroz povijest!

Tko?
Glume polaznici škole glume HTA, ujedno i učenici OŠ Srdoči: Daniel Aščić, Lara Hekalo, Laura Hekalo ,Gaia Primožić, Jana Arko, Nika Mačešić, Lara Bucich, Lana Klasan, Petra Vulelija i Petra Kolanović.
Autorica i redateljica: Nataša Tepša
Tehnička podrška: Emir Mulalić
Asistent: Nino Perić

Kada?
Premijera je u petak ,27.travnja u 19h u Filodrammatici
Repriza je u subotu 28.travnja u 19h u Filodrammatici

Rezervacije i informacije o kupovini ulaznica možete dobiti ovdje ili na broj 0915951244
Cijena jedne ulaznice je 25 kn (za jednu odraslu osobu i jedno dijete)

Đurđevdan // VINS, Če bo bo, če na na, Dr. Smeđi Šećer

Dragi prijatelji pozivamo vas na proljetnu etno fiestu povodom Đurđevdana 2018.! (koji zapravo pada u ponedjeljak 23.04.) Cijelu večer dugo slavimo te proljetne pupoljke u večeri nabijenoj iskonskim glazbenim izričajem. Pozivamo sve one koji čvrsto stoje na zemlji da tu večer odlijepe s nama u stratosferu nošeni nekim drevnim melosom duboko utkanim u slavensku soničnu genetiku. Za vas nastupaju:

27.04.2018., 21h @ OKC Palach
Upad: 30 kuna

V I N S

Vokalno instrumentalna neformalna skupina građana i građanki koje promiču vrijednosti upjevavanja i pjevanja te stvaranja interdisciplinarnih veza glazbe i ostatka svijeta. Zborsko pjevanje pomaže glavobolji, dokida razne oblike depresije, podiže opću fizičku spremu i kvalitetu zvučanja jedinke dok pjeva solo ili u društvu.

VINS od njegovih samih početaka 2014 godine vode Maja Bolić i Tajana Josimović u sklopu Prostora Plus, otkada je zbor uvježbao razne tradicijske pjesme iz različitih krajeva svijeta, a ponekad ih je, osim za vlastiti gušt, izvodio i za publiku. Nekad su to privatne fešte, nekad glazbena događanja, a ukazuju se i na građanskim akcijama i prosvjedima.”

Če bo bo, če na na

Če bo bo, če na na! je šesteroročlani bend iz Rijeke i Varaždina koji svira vlastite prepjeve tradicionalnih napjeva iz Hrvatske (međimurske, podravske), Makedonije, Srbije, romske tradicionalne napjeve i Bosne (sevdalinke). Bend djeluje tek godinu dana svirajući na ulicama i uličnim festivalima (Špancirfest) ali sve češće imaju zapažene nastupe u klubovima diljem Hrvatske (Rijeka, Zagreb, Rab, Silba), Bosne (Sarajevo) i Srbije (Novi Sad, Beograd).
Osim djelovanja u Če bo bo, če na na, njegovi članovi su angažirani u promidžbi etno glazbe u raznim projektima (Veja) te psychodelic i experimental rock (Wuná). Vokal: Tena – Antonija Torjanac, Gitara: Elvis Devčić, Djembe: Dorijan Šikić, Violina: Ivan Valušek, Perkusije, hang drum: Aleksandar Puača, Bas, kontrabas: Sebastijan Demark.
FB: https://www.facebook.com/cebobocenana/
YT: https://www.youtube.com/channel/UCX8L9l7Kump8BB8bJTCMfDA

Dr. Smeđi Šećer

Dr. Smeđi Šećer je istraživač izgubljenih stranica glazbene prošlosti i majstor vinilne selekcije. Zakopan do grla u off scenu popularne glazbe, ovaj sonični arheolog prebacuje preko ruku i ušiju tone glazbe ne bi li pronašao sve ono što nismo mogli ni pomisliti da je pohranjeno tokarskim nožem u utore gramofonskih ploča. Bezvremensko, progresivno, ogoljeno i iskreno do bola. Dva gramofona, jedan čovjek i kilometri utora s originalnim glazbenim idejama.
FB: https://www.facebook.com/gdin.smedisecer/
Mixcloud: https://www.mixcloud.com/smedisecer/

Warm Up – Dark Circle Fest

Dark Circle Fest uz novosti o izmjeni imena festivala i već najavljenim headlinerom – death metal velikanima The Crown ima još par aseva u rukavu kako ultimativno zapaliti fanove žestokih nota gdje posjetitelje očekuje jedna velika vijest te najava još jednog headlinera i svih bendova koji će nastupiti ove godine među kojima su i bendovi iz Švedske, Italije, Irske i Slovenije te naravno Hrvatske.

Kako bi se dodatno podgrijali za najmračniji festival na Balkanu organizatori iz Udruge Ri Rock prizvali su moćne ratnike iz bliske nam Austrije!
Tulsadoom je barbarski thrash pagan metal bend koji slavi lik i djelo moćnog Conana i njegovog boga Croma. Zajebantski veseljaci proharat će Rijekom, silovat, borit se, jest i pit te uz to zabaviti sve metalce svojim žestokim metalom te podgrijati barbarske motore.
U ovome će im pomoći njihovi prijatelji ,slovenski heavy thrasheri, nama dobro poznati ERUPTION!
Kako bi im odgovorili na ovaj napad pozvali smo svoje paganske snage Voloh, a na prodornu erupciju odgovorit ćemo heavy napadom benda Epicentar!

Pripremite se za okršaj titana i noć punu paklenih nagradnih igara i velikog slavlja, a sve kako bi se pripremili za ultimativni i najveći vikend svakog Hrvatskog metalca 24. i 25.08.2018. u dobroj staroj Harteri – DARK CIRCLE FESTA!

Satnica:
21:00 – 21:45 Epicentar
22:00 – 22:45 Voloh
23:00 – 23:45 Eruption
00:00 – 01:00 Tulsadoom

Upad: 25kn