Naš community radio na panelu Retox: Zvuk zajednice

Veliki udar industrije zabave na nepripremljenu i neinformiranu javnost narušio je povezanost medija sa realnošću. Glazba koja dominira radijskim prostorom posebno je zatrovana tržišnim odnosima i utječe na široko građanstvo kroz monopol velikih korporacija, a moderni hitovi koji se repetitivno i agresivno nameću u javnom prostoru postaju frustracija za sve ljubitelje dobre glazbe, ali i briga svih onih koji razumiju da zvuk kao takav intenzivno mijenja raspoloženje i svijest ljudi.

Na ovom Retoxu kroz otvorenu raspravu probat ćemo zamisliti Rijeku koja u svojim kafićima, institucijama i klubovima emitira recentnu nezavisnu glazbu nastalu u gradu, regiji i susjednim zemljama koja se nije probila do medija i građanstva. Suvremenu glazbu koja nije stvarana s ciljem osvajanja masovnog slušateljstva ili komercijalnog uspjeha, nego onu koju riječki umjetnici stvaraju s potrebom da izraze sebe i reflektiraju društvo u kome žive.
U tom kontekstu predstavit će se i aplikacija Vibrabox podržana od Zaklade Kulture nove koja je od nedavno zaslužna za emitiranje nezavisnih bandova Rijeke u prostoru RiHuba.

O zvuku lokalnih živućih glazbenika koji bi zavladao javnim prostorom grada govorit će Valent NT Wave Samardzija, glazbenik, producent, organizator, inovator, edukator, voditelj udruge muzičara, pionir digitalne produkcije glazbe, nekad pobornik, danas kritičar interneta. Bavi se digitalno-analognom konverzijom muzike natrag u domenu osobne razmjene, kritičnog odnosa, okupljanja zajednice i lokalnih umjetnika, odnosno ulogom muzike koju je imala prije komercijalizacije, a od važnosti je za zdravlje zajednice.
Uz Valenta, raspravi će se priključiti i Marko Rogić, hrvatskoj publici (ne)poznat kantautor White on White, koji podržava indie scenu emitirajući je u poznatom Book Caffe Dnevni Boravak, zatim ekipa koja pokreće Radio Roža, riječki community internet radio nastao iz želje i potrebe za praćenjem nezavisne kulturne scene i raznih kulturnih aktera u Rijeci, promocijom najrazličitijih (underground) žanrova, te ljubavi prema gramofonskim pločama, te Stephany Stefan, multidisciplinarna umjetnica iz Rijeke koja se, osim glazbom, bavi fotografijom i kombinira kazališne, plesne i cirkuske vještine, a nedavno je promovirala album prvijenac “Iridescent”.

Predavanje je besplatno i javno, a prijave za ovaj Retox nisu potrebne.

——

Retox predstavlja razgovorni format koji obrađuje teme iz civilnih i zelenih dobrih praksi – društveno osjetljivih, inkluzivnih, progresivnih, inovativnih i praktičnih inicijativa i akcija. Kroz Retox razgovore u RiHubu građanstvu se nudi platforma za umrežavanje te usvajanje praktičnog i teorijskog znanja iz svijeta civilnog i zelenog angažmana, uz pažljivo birane mentore iz Hrvatske i inozemstva.


Radio Roža je program koji se provodi u sklopu projekta„ Žiroskop– civilno – javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u rijeci“.Radi se o jednom od 34 odabrana projekta koji su ocijenjeni kao uspješni na natječaju Kultura u centru – potpora razvoju javno – civilnog partnerstva u kulturi, koji se provodi u sklopu Prioritetne osi 4„ Dobro upravljanje“ Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.– 2020.

Nositelj projekta Žiroskop je Udruga Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, Udruga Filmaktiv, Udruga Ri Rock i Udruga Prostor plus.Svrha projekta je razvoj i osnaživanje civilno – javnog partnerstava u upravljanju prostorima Filodrammatice i Omladinskog kulturnog centra Palach.

Projekt ukupne vrijednosti 2.416 .102, 66 kuna financira Europska unija s 2.053 .687, 26 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvokulture Republike Hrvatske u iznosu od 362.415, 40 kuna.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija aktivnosti je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj komunikacije isključiva je odgovornost Udruge Ri Rock.